Blogit

Mökin lämmitys kannattaa aloittaa lempeästi ja kiireettä

Kirjoittanut Piia Nurmela, Tulikivi | 9.4.2020 10:01

Kevättä odotetaan aina kovasti, keväällä luonto herää ja antaa voimaa myös ihmiselle. Kun lumet alkavat sulaa ja räystäistä alkaa tippua vettä, koko talven odotettu hetki lähenee, vihdoin mökkikausi alkaa. Näin ajattelee moni kesämökin omistaja, kun kevät alkaa näyttää ensi merkkejään maalis-huhtikuussa. Leskenlehdet ja krookukset nousevat maasta ja auringon lämpö tuntuu jo poskissa. Silloin tietää, että mökkikausi lähestyy ja pian se on jo käsillä. Malttamattomuus on käsin kosketeltavissa!

 

 

 

 

Varhainen mökkikauden aloitus on jokaisen mökkiläisen toive, ja mahdollisimman pitkä mökkikausi on tavoitteena. Aikainen kevät, sekä pitkä ja oikein lämmin syksy on toiveissa joka vuosi. Kesällä nautitaan mökkeilystä ja puuhailusta mökin pihapiirissä ja sitä odotetaan innolla koko talven ajan.

 

Mökkiläisen ensimmäisiä hommia on saada mökki lämpimäksi ja mielikuva ensimmäisestä lämmityskerrasta on yleensä savuinen tupa. Tämä voidaan välttää muutamalla pienellä jutulla. Vaikka ajatus on jo mökkeilyssä ja mieli on malttamaton, keväällä tulisi kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia, kun aloittelee talven yli seissyn tulisijan lämmitystä. Kun tulisijan rakenteet kylmenevät kovin talven aikana, niin lämmitys täytyy aloittaa hyvin rauhallisin mielin. Malttia siis tarvitaan!

 

 

VAROVAINEN ALOITUS LÄMMITYKSEN KANSSA KANNATTAA

 

 

Hormia täytyy esilämmittää huolella, että se toimisi normaalisti pitkän talven jälkeen. Kylmä ja kosteus tarttuvat hormiin talven aikana ja jos unohtaa esilämmityksen, se ei vedä kunnolla vaan se tuprauttaa takuulla savut sisälle. Ja tätä ei kukaan mökkiläinen halua.

 

Kun tulisijan rakenteet kylmenevät kovin talven aikana, niin lämmitys täytyy aloittaa hyvin rauhallisin mielin. Malttia siis tarvitaan!

 

Ilman esilämmitystä kosteus höyrystyy ja savu ei pääse hormista ulos. Esilämmittäminen on hyvin helppoa, se voidaan tehdä pienellä määrällä sanomalehteä. Sanomalehti poltetaan joko tulipesässä tai nuohousluukussa. Jos mökillä on sähköt, onnistuu esilämmittäminen helposti lämpöpuhaltimella tai jopa hiustenkuivaajalla. Tämän jälkeen tulipesään voi laittaa ohuita risuja tai vaikka tuohta, tulisijaa täytyy lämmitellä pikkuhiljaa. Helppo konsti on veistää kirveellä halosta hieman ohuita suikaleita ja käyttää niitä alkulämmityksessä, ne syttyvät ja palavat helposti. Vasta sitten kun veto on hyvä ja ilmalukkoa ei synny, voi laittaa hieman suurempia kalikoita. Mutta silloinkin vähitellen.

 

Varomaton mökin lämmittäjä voi liian nopealla lämmittämisellä rikkoa jopa hormin tai aiheuttaa ikävän halkeaman hormiin. Liian tehokas lämmittäminen voi myös aiheuttaa palovaaran, vaikka hormi olisi kuinka hyvä ja laadukas. Rauhallinen lämmittäminen kannattaa, sillä se voi myös pidentää hormin ja tulisijan käyttöikää reilusti.

 

Rauhallinen lämmittäminen kannattaa, sillä se voi myös pidentää hormin ja tulisijan käyttöikää reilusti.

 

Tämä sama ohje koskee myös saunan kiuasta, lämmitys saunassakin kannattaa aloittaa talven jälkeen hormin lämmityksellä ja hiljakseen. Saunaa ei saa lämmittää nopeasti löylykuntoon ensimmäisellä kerralla, vaan rauhallisella lämmityksellä vältytään rikoilta, saunan sisus kerkeää lämmetä ja saadaan oikein miellyttävät löylyt.

 

 

 

PARI MUUTA MUISTETTAVAA MÖKKIKAUDEN ALOITUKSEEN

 

Tärkeää on myös muistaa mökin muut huoltotoimet nuohouksesta alkaen. Mökin takan nuohous tulee olla tehty ammattilaisen toimesta ja nuohooja tulee muistaa kutsua vähintään kolmen vuoden välein kylään. Kun hormi on nuohottu hyvin, tulisija toimii oikein ja mökin takka vetää hyvin. Täytyy muistaa, että jos nuohousta ei ole suoritettu laillistetun ammattilaisen toimesta vähintään kolmen vuoden välein, vahingon sattuessa vakuutusyhtiö ei korvaa vahinkoja.

 

Talven jälkeen tulisi myös muistaa tarkistaa palo- ja häkävaroittimet. Jos mökki on ollut kylmillään talven yli, tulisi paristot vaihtaa uusiin. Varoittimet ovat halpoja henkivakuutuksia, joiden tulee olla toimintakunnossa aina. Monella mökkiläisellä ei ole mökissään häkävaroitinta, vaikka se olisi ehdoton hankinta. Häkä on väritön, mauton ja hajuton kaasuseos, jota ei ihminen aistinvaraisesti huomaa. Häkävaroitin kannattaa laittaa ostoslistalle, jos sitä ei ole vielä hankittu.

 

Näillä pienillä vinkeillä mökkikausi alkaa onnistuneissa merkeissä mökin lämmityksen osalta ja tulisijan ansiosta kausi pystyy jatkumaan pitkälle syksyyn. Tulisija on yksi mökin tärkeimmistä varusteista, ei pelkästään kauniin takkatulen takia vaan käytännöllisyytensä vuoksi.

 

MUISTILISTAA LÄMMITYSKAUDEN ALOITUKSEEN:

 

  • Tarkista ensin silmämääräisesti tulisijan ja hormin kunto.
  • Tarkista myös palo- ja häkävaroittimet ja vaihda tarvittaessa paristot
  • Avaa pelti ajoissa
  • Aloita hyvin varovasti esilämmityksellä, ensin paperia ja sitten pikkuhiljaa ohutta puuta
  • Ei liian kovaa lämmitystä ensimmäisillä kerroilla
  • Saunan kanssa tulee toimia samoin
  • Muista nuohous vähintään kolmen vuoden välein

Tutustu myös Tulikiven varaaviin takkoihin täältä.