Monen haaveena voi olla asuminen luonnon keskellä, jolloin voi nauttia luonnon antimista, metsästää ja kalastaa. Ehkä haaveilee myös oman kasvimaan pitämisestä ja kodin lämmittämisestä puulla. On löydettävä unelmien koti, jossa haaveet toteutuvat.


Parikymppiset Mima ja Teemu toteuttivat haaveensa. Vaikka haave syntyi vähän kuin vahingossa talon myynti-ilmoituksen  satuttua silmiin, talon ainutlaatuisuus jäi heti mieleen ja mahdollisuutta ei haluttu menettää. 

 

Lataa tästä Kermansavi-kuvasto

 

Mustio_porkkala2_896x560x72

Takka valmistuu harkko kerrallaan asiantuntevan uunimestarin käsissä. 


- Hirsiseinät olivat heti sellainen mihin kiinnitin huomion. Teemu ei ihan heti lämmennyt niin asialle, mutta kummasti hän itse otti välittäjään yhteyttä, naurahtaa Mima.

- Myyntikuvat ei ihan heti iskenyt, mutta ilmoituksen takaa löytyikin kaiken kaikkeaan upea paikka, vaikka se vaati hieman ajatuksen lämmittelyä, kertoo Teemu.

 

"Vaikka omaa taloa ei alun perin etsitty aktiivisesti,
sattuma oli täydellinen."

 

Mustio suojattuna muulta remontilta

Muu ympäristö suojataan huolella palomuurin maalauksen ajaksi.

 

Takan paikalle takka

 

Ensi vuonna sata vuotta täyttävä talo oli valmiiksi remontoitu edellisen omistajan toimesta lähes kokonaan, tulisijan paikka oli jätetty täytettäväksi seuraaville omistajille. Miman ja Teemun tehtäväksi jäi vain valita mieleinen takka, koska valmius sille oli jo olemassa.

 

"Ajatukset kääntyivät nopeasti Tulikiven puoleen,
tarjous pyydettiinkin ensimmäisenä Tulikiveltä."

 

Asiantuntijan ehdottama haudutusuunillinen Mustio-takka sopi täydellisesti nuoren parin kotiin. Keraamisen malliston suklaanruskea takka oli mieleinen ja sopi sisustukseen.


- Annettiin Tulikiven asiantuntijan suositella mikä on paras tulisija juuri meille ja meidän käyttöömme. Mentiin sillä ehdotuksella, koska takan paikka asetti omia rajoituksia valintaan, kertoo Mima.

- Keraaminen oli ehdoton valinta, se sopi tuohon yksinkertaisesti parhaiten. Suklaanruskea on väriltään sopiva talon muuhun sisustukseen, sopii lattian kuin seinienkin sävyyn. Väri tulee esiin edukseen, pohtii Teemu.

 

 

Suklaanruskea Mustio sopii hyvin vanhan hirren kanssa.

 

 


Sähkönkulutusta pienemmäksi

 

Takkavalinnan yksi tärkeä kriteeri oli lämmönvarauskyky, koska ajatus on käyttää takkaa päälämmönlähteenä. Puulämmityksellä haluttiin tasata sähkönkulutusta, sähkölaskun suuri osa koostui lämmityksestä ja puulämmitys tasoittaa tätä halutulla tavalla. 

 

"Takkaa lämmitetään joka päivä,
ja se on vastannut odotuksia lämmön suhteen."

 


- Emme ole käyttäneet ilmalämpöpumppua lainkaan tänä syksynä, ja lisäksi patteritkin ovat vielä kesäasetuksilla. Kelien viilenemiseen on lähdetty vastaamaan pelkästään puulämmityksellä. Pyrimme siihen, että kaikki puut tulisivat omasta metsästä ja itse tehtynä. Autotalli- ja saunaprojekti hieman vie aikaa tällä hetkellä muilta pihatöiltä. Nytkin pihalla odottaa pari koivua pilkkomista, pariskunta kertoo. 

 

 

Pariskunnan koira nauttii myös takan lämmöstä

 

Ruoanlaitto ja kotimaisuus tärkeää

 

Mimalle ja Teemulle takan valinnassa oli tärkeä ottaa huomioon myös ruoanlaittomahdollisuus, koska pariskunta laittaa ruokaa paljon kotona. Mustio-takan haudutusuuni onkin ollut kovassa käytössä.
Tämän lisäksi he arvostavat ekologisuutta, kestävää kehitystä ja kotimaisuutta. Ajatuksena on tehdä sellaisia ratkaisuja ostokäyttäytymisessä, jotka tukevat kotimaista tuotantoa ja kotimaisia yrityksiä.

Tulikiven kotimaisuus oli heille juuri tärkeä valintakriteeri takan lopullista ostopäätöstä tehtäessä.

- On tärkeää saada pidettyä palveluita täällä meillä Suomessa. Voimme suositella Tulikiveä, silmä lepää ja sielu lämpiää, toteavat molemmat yhteistuumin.

 

Kuvat: Mima Jämsä, Instagram: @vet.mimajms

 

Tulisijat kuvasto Karelia


Katso kaikki blogit