Blogit

Takan vaihto | Riku-Pekan ja Ansuliinan avotakasta varaava leivinuuni

Kirjoittanut Sari Partanen, Tulikivi | 24.10.2024 7:25

Riku-Pekka ja Ansuliina vaihtoivat avotakkansa varaavaan leivinuuniin, joka yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa pitää talon pitkään lämpimänä. Uusi lämmitysratkaisu toi kotiin mukanaan sekä energiansäästöä että lisää kodikkuutta.

 

 

Lämmitysjärjestelmän haasteet

 

Riku-Pekka ja Ansuliina muuttivat yli kymmenen vuotta sitten 1979 rakennettuun taloonsa. Pian he huomasivat lämmitysjärjestelmän puutteet. Vaikka perinteinen avotakka loi mukavaa tunnelmaa, sen lämmitysteho ei riittänyt. Talon edellisellä omistajalla takkapesässä oli pieni säilytyshyllykkö, joka kertoi tuotteen käyttämättömyydestä. Suora sähkölämmitys nosti 145 neliön talon vuotuisen sähkönkulutuksen jopa 25 000 kilowattituntiin, ja remonttiaikana se saattoi huidella jopa 30 000 kilowattitunnissa. 

 

 

Ensin avotakkaan asennettiin takkasydän, että siitä saataisiin lämpöhyötyä. "Kuitenkin kun takkasydämen tuli sammui, niin lämpö hävisi melkein heti," Riku-Pekka muistelee.

 

Ratkaisu ei kuitenkaan tehnyt avotakasta varaavaa takkaa eikä lämpöhyöty ollut odotuksien mukainen. Sähkömarkkinoiden muuttuessa pariskunta alkoi etsiä energiatehokkaampaa ja mukavampaa ratkaisua kodin lämmitykseen.


Varaavan leivinuunin edut

 

Riku-Pekan ja Ansuliinan lapsuudesta puulla lämmittäminen oli tuttua, mikä teki varaavan leivinuunin hankinnasta luontevan valinnan. He päätyivät perinteiseen varaavaan leivinuuniin, jonka tehokkaat lämmönvarausominaisuudet vakuuttivat heidät. "Halusimme lämmönlähteen, joka toimisi myös sähkökatkojen aikana ja toisi myös mahdollisuuden käyttää leivinuunia ruoanlaitossa," Ansuliina kertoo. Leivinuunin käyttöönotto muutti kaiken: "Koti tuntui lämpimältä vielä seuraavana aamuna," hän iloitsee. Riku-Pekka löysi myös nopeasti iloa leivinuunin tarjoamasta ruoanlaittomahdollisuudesta.

 

"Syksy on ollut leuto mutta olemme päässeet kokeilemaan leivinuunin käyttöä, ja ensimmäiset leipomukset onnistuivat loistavasti," hän lisää. Uusi leivinuuni toi kotiin paitsi lämpöä, myös monipuolisuutta keittiöön ja kodin tunnelmaan.

 

Sähkövastuksilla joustavuutta lämmitykseen

 

Lisävarustuksena leivinuuniin asennetut sähkövastukset tarjoavat joustoa talven varalle. "Vastukset toimivat kuten pitää, ja on lohduttavaa tietää, että voimme varata lämpöä myös silloin, kun puita ei ehdi polttaa," Riku-Pekka sanoo. Sähkövastuksilla voi hyödyntää edullisinta pörssisähköä automaattisella ohjauksella, mikä on erityisen hyödyllistä halvan sähkön tunteina.

 

"Sähkövastukset antavat mielenrauhaa – voimme varata lämpöä myös kiireisinä päivinä, kun puita ei ehdi polttaa."

 

Ilmalämpöpumppu lämmönjakajana

 

Talossa on myös ilmalämpöpumppu, joka jakaa leivinuunin lämpöä tehokkaasti. "Ilmalämpöpumpun ansiosta leivinuunin lämpö leviää tasaisesti joka huoneeseen, mikä tekee kodista entistäkin mukavamman," Riku-Pekka kertoo. Tämä yhdistelmä takaa, että he voivat nauttia miellyttävästä lämpötilasta koko talossa.


Sujuva takan vaihto

 

Vaikka leivinuunin toimitus aluksi harhautui naapurille, se ei häirinnyt kokonaiskokemusta. "Myyntiprosessi oli sujuva, ja saimme mallipalan vuolukivestä, jotta pystyimme sovittamaan sitä kodin muihin materiaaleihin," Ansuliina kertoo. 

 

 

Leivinuunin vaihto oli osa laajempaa remonttia, ja uunimestari sai pariskunnalta erityiskiitosta. "Hän selitti joka vaiheessa, mitä tekee, ja teki lisäksi hormin muurauksen," Riku-Pekka kertoo. Uunimestari varmisti jopa pariskunnan kauppakäynnillä käytävällä tavatessa, että tuote toimii ja asiat ovat kunnossa. 

 

 

Pariskunta muistelee huvittuneena, kuinka lähes 2800 kiloa vuolukiveä kannettiin sisään ja saman verran tiiliä vietiin ulos.

 

Sähkölaskun vaikutukset nähtävissä myöhemmin

 

Nyt Riku-Pekka ja Ansuliina nauttivat varaavan leivinuuninsa tuomasta mukavuudesta ja lämmöstä. "Sähkölaskun vaikutuksia emme ole vielä päässeet näkemään leudon syksyn vuoksi, mutta odotamme innolla, millaisia säästöjä tämä tuo talven aikana," Riku-Pekka toteaa. Pariskunta on huojentunut, sillä nyt heillä kunnollinen varaava tulisija, joka turvaa lämmön kotiin kaikissa tilanteissa, ja he ihmettelevät, miksi eivät tehneet tätä päätöstä jo aiemmin. Leivinuuni on tuonut heidän kotiinsa paitsi tehokkaamman lämmitysjärjestelmän, myös uuden tason kodikkuutta ja ruoanlaiton iloa.

 

"Koti tuntui lämpimältä vielä seuraavana aamuna – leivinuunin lämmönvarauskyky ylitti odotuksemme."

 


 

Tarinaan seuraa jatkoa

 

Kuulemme Riku-Pekan ja Ansuliinan kokemuksista ja säästöistä vielä lisää talven edetessä. Käyhän kurkistamassa blogia lopputalvesta (2025), niin kerromme lisää.

 

Ota yhteyttä

 

Jos sinäkin harkitset varaavaa leivinuunia, älä epäröi ottaa yhteyttä Tulikiven asiantunteviin myyjiin. Tehokas lämmitysjärjestelmä tuo mukavuutta ja kodikkuutta, samalla kun se auttaa säästämään energiaa ja rahaa.