Blogit

Ruokaa takassa - helppoa ja ekologista!

Kirjoittanut Sari Partanen, Tulikivi | 9.3.2020 7:30

Talvipakkasilla takkaa tulee lämmitettyä useamman kerran viikossa, ja muinakin vuodenaikoina tuleen on mukava tuijotella säännöllisesti. Kun kerran takka on jo lämmin, miksei sitä kannattaisi hyödyntää samalla myös ruoanlaittoon? Paitsi että se on ekologista, aito tuli myös tuo ruokiin omanlaisensa aromin.

 

 

 

Varaavan takan lämmössä syntyvät niin pizzat kuin slow cooking- ruoat, kuten padat ja puurot, ja vaikka suussasulavat leivonnaiset. Takkaresepteissä lähinnä oma mielikuvituksesi on rajana! Kokkaus tulisijassa onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö riittää kypsentämään ruokaa vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen.

 

 

Tulella kokkaaminen Tulikiven tulisijoilla

 

Tulikiven takat on suunniteltu niin, että niissä olisi kätevä laittaa myös ruokaa, varaava takka kypsyttää ruoan itsestään. Yksinkertaisimmillaan pelkkä paistoritilä riittää ruoanlaittoon tulisijassa. Sen voi laittaa hiilloksen ylle tulen sammuttua.

 

 

Yksinkertaisimmillaan ruoanlaittoon riittää paistoritilä, jonka voi laittaa hiilloksen ylle tulen sammuttua.

 

Uunin ollessa kuumimmillaan siellä paistuvat esimerkiksi pitsat ja lämpimät voileivät, ja yöksi voi jättää seuraavan päivän padan tai hernekeiton hautumaan pehmeälle jälkilämmölle, jota riittää varaavissa takoissa aamuun asti.

Haudutusuunillisissa tulisijoissa uuni lämpenee takassa poltettavan tulen voimalla haudutusvalmiuteen noin 200 asteeseen. Haudutusuunia voi käyttää monipuolisesti kiireettömään ruoanlaittoon, matalampaa lämpötilaa vaativiin paistoksiin sekä ruoan lämpimänä pitämiseen.

 

 

Vuolukivisillä Cooking-astioilla kokatessa paistoritilän päälle laitetaan ensin valurautaparilla, joka jakaa lämmön tasaisesti kivelle.

 

 

Kovalla lämmöllä syntyvät muun muassa

  • aidot kiviuunipizzat
  • karjalanpiirakat
  • lämpimät voileivät
  • grilliruoat

 

Näin pizza valmistuu tulisijassa.

 

 

 

 

 

Matalassa lämmössä valmistuvat kätevästi esimerkiksi

  • slow cooking -ruoat, kuten padat, laatikot ja puurot
  • paistit
  • leivonnaiset
  • korput
  • näkkileivät ja jälkiuunileivät
  • joulukinkku

 

Katso reseptivinkit videolta.

 

 

Ekologinen takka pelastaa myös sähkökatkon aikaan

 

Tulella kokkaaminen voi tuntua nykykokista eksoottiselta tavalta valmistaa ruokaa, mutta itse asiassa nimenomaan tuli on se, joka mullisti ihmisen ruoanlaiton jo miljoonia vuosia sitten. Ruoan kypsentäminen tulella ja hiilloksella tuo yhä ruokaan jotakin sellaista, mitä sähkölaitteet eivät voi koskaan korvata.

 

 

Takkaa on hyvä opetella käyttämään ruoan valmistuksessa, vaikkei siitä sen kummemmin nauttisikaan. Etenkin talvisin lumimyräkät voivat aiheuttaa tuhoja, ja silloin kotona saattaa joutua pärjäämään päiväkausia ilman sähköä. Takka pitää paitsi kodin lämpimänä, tarjoaa myös valoa ja mahdollisuuden valmistaa ruokaa.

Kun takan lämmön hyödyntää ruoanvalmistuksessa, sen ekologisuus pääsee todella oikeuksiinsa. Mikä muu kodin laite tarjoaa sekä lämpöä, valoa, kauneutta, että ruokaa?

 

 

 

Tulella kokkaaminen voi tuntua nykykokista eksoottiselta tavalta valmistaa ruokaa, mutta itse asiassa tuli mullisti ihmisen ruoanlaiton jo miljoonia vuosia sitten.

 

Tulikivi Cooking -tuotteet tekevät ruoanlaitosta helppoa

 

Takkakokkauksen perusvälineeksi riittää Tulikivi Cooking -sarjan grilliritilä, joka sopii kaikkiin Tulikiven Karelia-malliston takkoihin. Grilliritilän voi nostaa takan tulipesään tulen sammumisen jälkeen, ja grillattavat ruoat voi panna suoraan ritilällä.

 

Jos haluat tehdä takkakokkauksesta entistä mukavampaa, kannattaa tutustua Tulikivi Cooking -tuotteisiin. Ne on suunniteltu helpottamaan ruoanvalmistusta erityisesti takassa, mutta ne käyvät mainiosti muuhunkin ruoanlaittoon. Vuolukivisiä ruoanlaittoastioita sekä valurautaista parilaa voit käyttää niin takassa, leivinuunissa, sähkö- ja kaasu-uunissa, kuin kaasu- ja hiiligrillissä.

 

 

 

Vuolukiven erinomainen lämmönvarauskyky on kuin tehty ruoanlaittoon; sen jälkilämpö kypsentää ruokaa vielä pitkään astian uunista pois ottamisen jälkeenkin. Esimerkiksi jos paistokiveä on kuumennettu 300 asteessa pari minuuttia, sen lämpö on 15 minuutin päästä yhä 200 astetta ja vielä puolen tunnin päästäkin yli 150 astetta. Tämä riittää kypsentämään esimerkiksi kuumalle paistokivelle lasketun kalafileen tai lihan ja kasvikset.

 

 

 

 

Kokkaus tulisijassa onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö riittää kypsentämään ruokaa vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen.

 

 

Vuolukiviastia pitää ruoat tarvittaessa myös viileinä

 

Vuolukiviset astiat varaavat lämmön lisäksi tehokkaasti myös kylmää, joten ne soveltuvat pakastimessa viilennettyinä erinomaisesti myös kylmien ruokien tarjoiluun. Kylmää hohkaava vuolukivi pitää tarjoilusi raikkaina pitkään

Kokeile Tulikivi Cooking -sarjaa monipuoliseen ruoanlaittoon, ja löydä sisäinen kokkisi. Sarjan astioita voit ostaa Tulikiven verkkokaupasta sekä Tulikivi-studioista.

Vaikka tulikin jo todettua, että tulella kokkaamisessa vain mielikuvitus on rajana, voi pieni inspiraatio olla paikallaan. Olemme koonneet lempireseptejämme Tulikiven omaan reseptipankkiin.