Ilmat viilenevät ja syksyn lämmityskausi on taas käsillä. Paahteisten helteiden jälkeen takka on voinut olla kesälomalla jo pidempään. Moni takan omistaja voikin pohtia, kuinka takan lämmitys tulisi aloittaa syksyllä ja kuinka tehdä se turvallisesti. Oikeaoppinen lämmitys on miellyttävän lämmityskokemuksen lisäksi takan kunnon sekä turvallisuuden kannalta olennaista.
Käyttämättömän takka ja hormi ovat yleensä kylmät ja kosteat syksyllä lämmityskauden alussa. Niitä on hyvä esilämmittää aluksi vaikkapa hiustenkuivaajalla tai auton sisätilalämmittimellä. Varsinainen lämmittäminen kannattaa aloittaa aina varovasti polttamalla pesässä hieman sanomalehteä ja avata vähäksi aikaa ikkuna, jotta saadaan paremmin vetoa takkaan. Alle on listattu kertauksena viisi seikkaa joiden kohdalla on hyvä pysähtyä ennen lämmityksen aloitusta pidemmän tauon jälkeen.
1 Puhdista takka ja tarkista varoittimet
Ensimmäinen askel lämmityskauden alussa on takan puhdistus ja varoittimien tarkistus. Tarkista palovaroittimen toimivuus sekä häkävaroitin, mikäli sellainen löytyy. Takan puhdistus aloitetaan harjaamalla arinalta tuhkat pois ja tyhjentämällä tuhkaluukku, jotta paloilma pääsee virtaamaan vapaasti tulipesään arinan läpi. Tarvittaessa puhdistetaan myös takan lasiluukku, joka onnistuu helpoiten pyyhkimällä lasia kostutetulla talouspaperilla, jossa on hieman arinalta otettua pehmeää tuhkaa. Lopuksi luukun lasi voidaan puhdistaa vielä puhtaalla veteen kostutetulla liinalla. Näin päästään nauttimaan tunnelmallisesta tulinäkymästä ja pidetään huolta turvallisuudesta takkaa lämmittäessä.
2 Avaa hormin luukut ja ilmansäädin ajoissa
Aloittaessa lämmitystä ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen avataan hormipelti ja asetetaan ilmanasetus sytytysasentoon tai auki 10-15 minuuttia ennen lämmitystä, jotta takka ja hormi saavat mahdollisuuden lämmetä ja kuivua hieman. Kesän jälkeen takan lämmitys tulisi aloittaa varovasti ja lempeästi – tarvitaan malttia.
3 Varmista hormin veto
Ennen puiden latomista sisään, tulisi tarkistaa hormin veto. Tämän voi tarkistaa sytyttämällä esimerkiksi palan paperia ja tarkkailemalla palaako liekki kirkkaasti ja ylöspäin, vai tuleeko savua sisälle. Vetoa voi parantaa lämmittämällä hormia puhaltamalla nuohousluukun tai tulipesän kautta lämmintä ilmaa esimerkiksi hiustenkuivaajalla tai auton sisäilmalämmittimellä. Vaihtoehtoisesti voi sytyttää tulipesään paperia tai pienen puun takan ja hormin esilämmitystä varten. Polttopuiden määrää lisätään vasta, kun takka vetää hyvin, eikä sisälle tule savua.
4 Aloita lämmitys vähäisellä puumäärällä
Ensimmäisten tulien tulee olla pienet, jotta takka ja hormi eivät lämpene liikaa, mutta kosteus saadaan pois. Paras vaihtoehto on käyttää pieniä ja kuivia polttopuita korkeintaan puoli pesällistä. Liian suuren puumäärän lämpö voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulisijaan tai hormiin halkeaman sekä tulipalovaaran. Aloita siis rauhallisesti pienellä puumäärällä ja lisää puita maltillisesti, parilla klapilla aloittaminen on hyvä lähtökohta testata vetoa.
5 Sulje luukut vasta kun hiillos on sammunut kokonaan
Lämmitystä lopettaessa hiillos siirretään reunoilta arinan keskelle ja asetetaan ilmansäädin sytytys- ja hiilenpolttoasentoon. Sulje ilmansäädin vasta kun hiillos on täysin sammunut ja lopuksi sulje hormipelti. Luukkujen sulkeminen vasta takan täysin sammuttua on tärkeää, jotta voidaan ehkäistä häkäkaasun muodostumista. Väritön, hajuton ja myrkyllinen kaasu on erittäin vaikea havaita. Tulisijan pinnat voivat olla polttavan kuumia, minkä vuoksi tulisi noudattaa huolellisuutta niiden läheisyydessä erityisesti muutama tunti lämmityksen jälkeen. Älä myöskään säilytä palavasta materiaalista valmistettuja esineitä uunin välittömässä läheisyydessä.
Toivomme, että näillä vinkeillä pääset aloittamaan lämmityskauden turvallisesti ja nauttimaan ihanan tunnelmallisista illoista takan äärellä. Alta löydät muistilistan, joka tiivistää vinkkimme turvallisesta ensilämmityksestä. On hyvä huomata, että takkamalleissa on eroja. Jos jokin kohta jäi mietityttämään, oman takan tiedot, polttopuumäärät ja asetukset löytyvät käyttöohjeista.
Kun olet päässyt vauhtiin lämmityksen kanssa, voit tutustua myös takkakokkaukseen. Samalla kun lämmität kotia ja nautit kauniista näkymästä, voit valmistaa herkullista pataa tai rapeapohjaista pitsaa takassa. Tai miksipä et hauduttaisi iltapalaksi herkullista takkapuuroa. Katso lisää takkakokkauksesta blogista.
Ensilämmityksen muistilista: