Haluaisitko oppia kokkaamaan puulämmitteisellä tulisijalla? Se ei ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella, itse asiassa se on helppoa ja kaiken lisäksi ekologista. Lämmittämällä takkaa säästät sähköä sekä lämmityskulujen osalta, että käyttämällä tulisijan varaaman lämmön hyödyksi myös ruoanlaitossa. Varaava takka on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde ja sähkökatkojen aikana se antaa myös varmuutta ruoan valmistuksessa. 

 

Lataa tästä klassinen kuvasto

Kotikokkailun parhaita puolia on löytää uusia reseptejä, konsteja ja kikkoja mitä kokeilla. Ruoanlaitto puulämmitteisessä tulisijassa on oma maailmansa. Se kiehtoo ja antaa oman makunsa sekä ruokaan, että leivonnaisiin. Kaiken lisäksi takkakokkaus on uuninlämmityksen sivutuote, samalla kun lämmität tulisijan, pystyt paistamaan siinä sekä kaikki leipomukset, että hauduttamaan pataruoankin vielä jälkilämmöllä. Ruoan voit jättää vaikka yöksi uuniin kunhan lämpötila on oikein mieto, ja näin aamulla ruoka on valmista. Esimerkiksi lihasta saat sen mureampaa, mitä pidempään sitä haudutat.

 

Ruoanlaitto puulämmitteisessä tulisijassa on oma maailmansa. Se kiehtoo ja antaa oman makunsa sekä ruokaan, että leivonnaisiin.

 

Mahdollisuudet ovat rajattomat mitä kaikkea takalla tai leivinuunilla voit valmistaa. Molemmilla kokkaus on hieman erilaista, mutta kummallakin onnistut kyllä paistamaan niin kunnon pippuripihvin kuin rapean pizzankin.

 

Kanapata onnistuu Karelia-takassa

 

TAKKAKOKKAUS ON UUSI KOTOILUTRENDI 

 

Takkakokkaus on uusi termi. Tulikivi halusi jatkaa perinteisen leivinuunin tarinaa modernissa muodossa, uudet varaavat takat on kehitetty myös ruoanlaittoa varten. Jokaisella varaavalla takalla onnistuu myös ruoanlaittaminen, koska takan massa varaa lämpöä siinä missä leivinuunikin.

Takkakokkaukseen on kehitetty oma tuotesarja, Tulikivi Cooking. Tällä tuotesarjalla saat lisää mahdollisuuksia takkakokkaukseesi. Sekä keraamisen, että vuolukivisen Karelia -malliston takan mukana tulee automaattisesti ritilä, jonka päällä kokkaus onnistuu helposti. Lisäksi Karelia -malliston moderneissa luukuissa on tuplalasi, mikä vähenää lämpöhäviötä ja siten pitää tulipesän lämmön pidempään.

 

Katso hyviä vinkkejä takkakokkausvinkkejä näiltä videoilta:

Maistuvat uunikasviset syntyvät nopeasti Cooking-parilalla ja kasvisten kanssa voi tarjoilla vaikka sisäfileepihvejä:

 

 

 

Makeaa vai suolaista? Cooking Paistokivellä kokkaat molempia! 

 

 

 

 

 

 

 

PERINTEINEN LEIVINUUNI ON EDELLEEN VERTAANSA VAILLA

 

Leivinuunilla ja hellalla ruoanlaitto onkin hieman perinteisempää, ovathan nämä olleet aina torppien ja tupien perusvarusteita. Nämä perinteiset ruoanlaittajat ovat kokeneet uuden tulemisen, suomalaiset ovat alkaneet arvostaa ekologista kokkausta ja kotoilu antaa tähän hyvät mahdollisuudet. Nyt tehdään taas ruokaa alusta loppuun kotona, ja vielä mahdollisimman puhtaista raaka-aineista. Puhtaus ja kotimaisuus ovat se juuri sitä mitä nyt halutaan.

 

Takkaleivinuuni on pippurinen kodin sydän

 

Kaikki alkaa uunin lämmityksellä, laita tuli uuniin ja lisäile puita niin, että haluttu lämpötila hieman ylittyy. Lämpötila hieman laskee tulen ja hiilloksen sammuttua ja varaavan tulisijan lämpö on aina hieman miedompi kuin sähköuunin. Lämmön tulee antaa hieman tasaantua tulen sammuttua. Sillä välin kun tulisija lämpenee, voit valmistella ruoan tai leipoa pullataikinan kohoamaan.

 

Nämä perinteiset ruoanlaittajat ovat kokeneet uuden tulemisen, suomalaiset ovat alkaneet arvostaa ekologista kokkausta ja kotoilu antaa tähän hyvät mahdollisuudet.

 

Arinalla paistaminen on helppoa. Hiilten poiston jälkeen arinan kannattaa antaa hieman huilata ja lämmön tasaantua. Näin lopputulos on tasainen ja leivonnaiset paistuvat joka puolelta yhtä tasaisesti.

Varmuuden leivinuunin tai takan sisälämpötilasta saat parhaiten todettua lämpömittarilla. Mittarilla näet aina tarkan sisälämpötilan, mutta kannattaa muistaa, että arina on juuri lämmityksen jälkeen kuuma. Siksi lämmön tasaantumista on hyvä odottaa hetki. Mittareita ja muita takkakokkaukseen tarpeellisia tarvikkeita löydät Tulikivishopista.

 

Cooking ruoanlaittoastiat ovat hyviä takkakokkauksessa

 

Täällä vinkit myös kunnon leivinuunilla kokkaukseen: https://www.tulikivi.fi/tulikivi/ruoka-_ja_leivontaohjeet

 

 

EKOLOGINEN RUOANLAITTO ON NYT IN

 

Ekologisuus ja puhtaus ovat nousseet paljon otsikoihin ja niistä on muodostunut meille suomalaisille uusi normaali. Puulla lämmittäminen on ekologinen lämmitystapa, uusien tulisijojen päästöt ovat vähäiset ja lisäksi säästyy sähköä sekä lämmityksen, että ruoanlaitto-ominaisuuden myötä. Siksi vanha tulisija kannattaakin vaihtaa uuteen, lämmitysteho paranee huomattavasti ja päästöt pienentyvät. 

 

Puulla lämmittäminen on ekologinen lämmitystapa, uusien tulisijojen päästöt ovat vähäiset ja lisäksi säästyy sähköä sekä lämmityksen että ruoanlaitto-ominaisuuden myötä.

 

Takkakokkaus onnistuu vain kokeilemalla! Välillä menee vähän pipariksi ja välillä onnistut kuin paraskin viiden tähden Michelinkokki. Ja vaikka kotoilu antaa mahdollisuuden pitkään ja rauhalliseen kokkaukseen, voi joskus vähän löysätä ja tehdä valmisruokaa. Myös pakastepizza paistuu mahtavan rapeaksi leivinuunissa tai takassa, melkein yhtä rapeaksi kuin pizzeriassakin. Joskus kannattaa mennä sieltä mistä aita on matalin ihan hyvällä omalla tunnolla!

 

Tulikiven asiantuntijan ilmainen kotikäynti

 

Katso kaikki blogit