Tulikiven Karelia-hybriditakoissa voi polttaa perinteisen puuklapin lisäksi myös pellettiä. Toisin kuin muissa markkinoilla olevissa takoissa, Kareliaan ei tarvita erillisiä lisäosia pelletin polttamiseen.

Tulikivi-takat on suunniteltu niin, että niissä voi polttaa oman valinnan mukaan niin puuta kuin pellettiä. Erityisesti kaupunkiasunnoissa yleistyvä pelletti on mainio vaihtoehto perinteiselle puuklapille, sillä se on paitsi helppo käyttää, myös näppärä varastoida – ilman sotkua.

Lataa tästä Karelia-kuvasto

Karelian tilavaan pyörrepesään mahtuvat koko lämmityskerran pelletit yhdellä täytöllä, ja tuli palaa kauniisti koko tulipesän tilavuudelta. Voit siis nauttia rauhassa takan tuottamasta lempeästä ololämmöstä.

 

Pelletti on laadukas polttoaine

 

Laadukkaat pelletit valmistetaan puhtaasta sahanpurusta, jossa ei ole kaarnaa, kuorta tai mitään lisäaineita. Valmistuksessa puusta vapautuva ligniini sitoo pelletin tiiviiksi ilman erillistä liima-ainetta. Pelletin kosteusprosentti on alle 10 prosenttia, joten se palaa puhtaasti ja hyvällä lämpöarvolla.

Palamisesta syntyy puhdasta puuntuhkaa – ja sitäkin vain noin 0,5 prosenttia poltetun pelletin massasta. Pelletit kannattaa hankkia omaan lämmitystarpeeseen sopivissa erissä, jotta se ei pääse kuivumaan liikaa ja tarjoaa näin optimaalisen lämpöarvon. 15 litraa pellettiä vastaa energiamäärältään noin 13 kiloa kuivaa koivuklapia. Pellettien varastointiin riittää kuiva ja ilmastoitu varasto.

 

Katso videolta, kuinka kauniisti pelletti palaa takassa.

 

 

Helsinkiläinen Lipsasen perhe vaihtoi puun pellettiin

 

Helmikuun pakkanen nipistää nenänpäätä, kun Esa Lipsanen avaa kotitalonsa oven pohjoishelsinkiläisellä asuinalueella.

Sisältä rivitalohuoneistosta hohkaa kutsuva lämpö. Sen lähde löytyy alakerran takkahuoneesta: vuolukivestä valmistetun tulisijan pesässä loimuaa iloinen liekki, joka levittää lämpöä ympäri nelihenkisen perheen kotia. Polttopuiden sijaan takan pesässä palaa pelletti, jota helsinkiläisessä rivitaloasunnossa on poltettu jo vuodesta 2017 saakka.

Tulikivi lähetti Lipsasille joululahjaksi säkillisen Vapon pellettiä. Niitä testattuaan perhe totesi, että ne ovat helppokäyttöisiä ja käteviä polttopuuhun verrattuna – varastointikin oli helppoa kaupunkiasunnossa. Kun polttopuut loppuivat, Lipsaset tilasivat pihaan lavallisen pellettiä.

 

Kun polttopuut loppuivat, Lipsaset tilasivat pihaan lavallisen pellettiä.

 

Varaava takka toi neljänneksen säästön sähkölaskuun

 

Lipsaset muuttivat nykyiseen asuntoonsa syyskuussa 2016. Nyt käytössä olevan takan paikalla oli vielä tuolloin alkuperäinen tulisija, joka oli rakennettu muun talon yhteydessä vuonna 1998. Paikalla muurattu tulisija oli perheen makuun turhan massiivinen ja vei takkahuoneesta liikaa tilaa. Vertaillessaan markkinoiden tarjontaa perheen isä Esa Lipsanen tutustui Tulikiven Karelia-mallistoon. Vuolukiveen vesileikkaamalla tehty pinta miellytti silmää, ja kun vaimokin ihastui Kareliaan, vaihtui vanha ja kookas tulisija nykyaikaiseen ja selkeälinjaiseen takkaan.

Talvella Lipsasten tulisijaa lämmitetään lähes päivittäin. Rivitalohuoneistossa on suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumput molemmissa kerroksissa. 144 neliön asunnon sähkönkulutus on tulisijan käytön myötä laskenut lähes 20 prosenttia edelliseen talveen verrattuna. Takka tuli alun perinkin taloon sähkönsäästötarkoituksessa, joten se on helsinkiläisperheen iloksi ajanut asiansa.

 

Karelian käyttäjän kannalta ei ole mitään eroa, laittaako tulisijaan puuta vai pellettiä.

 

Hybriditakka on markkinoiden käyttäjäystävällisin vaihtoehto

 

Tulikiven Karelia-mallisto tuli markkinoille vuonna 2017. Malliston suunnittelussa otettiin lähtökohdaksi, että polttoaineena voidaan käyttää myös pellettiä.

Karelian käyttäjän kannalta ei ole mitään eroa, laittaako tulisijaan puuta vai pellettiä. Yleensä takkaan pitää vaihtaa vähintään arina, mikäli polttoaineen haluaa vaihtaa klapeista pellettiin tai toisinpäin. Myös erilaisia tulipesään nostettavia pellettipolttimia on markkinoilla tarjolla, mutta nekin ovat erillisiä, likaantuvia ja säilytyspaikan vaativia osia. Tulikivellä on ainoana markkinoilla tuote, joka toimii näin käyttäjäystävällisesti.

Karelia-takoissa ei ole perinteistä huoltoluukkua lainkaan, vaan tilalla on paloilman ohjausjärjestelmä. Tuhkanpoisto tapahtuu nostamalla tuhka-astia tulipesän kautta pois. Polttotekniikan suunnittelussa on onnistuttu, sillä pelletti palaa tulisijassa kauniisti. Ihmiset ovat tottuneet tuijottamaan tulta ammoisista ajoista lähtien. Se on kaikessa kauneudessaan hypnotisoivaa ja rentouttavaa. Pelletti ei jää palamisessa puulle kakkoseksi, sillä se antaa valtavan hienon liekkikuvan tulipesään.

 

Vuoden 2018 jälkeen olevissa rakennusmääräyksissä varaavan tulisijan tuottamaksi lämpöenergiaksi voidaan Suomessa laskea 3 000 kWh, kun aikaisemmin energiaksi laskettiin 2 000 kWh. Tämä edesauttaa samaan paremman rakennuksen e-luvun, olipa sitten tekemässä uutta taloa tai korjaamassa vanhaa.

 

Tulisija on yhä kilpailukykyisempi lämmitysjärjestelmä

 

Suomessa tulisijojen määrä on vuosien saatossa laskenut 70 000:sta nykyiseen 30 000:een. Syynä on pitkälti pientalorakentamisen lasku, mutta myös siirtyminen tuottajamuotoiseen rakentamiseen, joka suosii pieniä ja mahdollisimman edullisia taloja.

Tulisijaan liittyvä kustannus jätetään helposti pois, jos tavoitteena on vain rakentaa taloja mahdollisimman halvalla. Tulisija on kuitenkin paitsi toimiva lämmitysmuoto, myös ainoa toimiva laite, jolla saa lämpöä erilaisissa kriisitilanteissa, jos sähkönjakelu keskeytyy. Vuosien 2018–2019 vaihteessa Itä-Suomessa tämä koettiin todella karulla tavalla, kun ihmiset olivat pahimmillaan jopa viisi vuorokautta ilman sähköä. 

 

Muualla Euroopassa pellettiä käytetään toistaiseksi paljon enemmän kuin Suomessa. Historian varrella on kuitenkin nähty moneen kertaan, että Euroopan trendit tulevat pienellä viiveellä Suomeenkin.

 

Pelletin suosio kasvaa maailmalla

 

Muualla Euroopassa pellettiä käytetään toistaiseksi paljon enemmän kuin Suomessa. Historian varrella on kuitenkin nähty moneen kertaan, että Euroopan trendit tulevat pienellä viiveellä Suomeenkin. Helppokäyttöinen pelletti kasvattanee siis tulevaisuudessa suosiotaan myös Suomessa.

Lipsasten takan vierestä löytyy vielä halkokori niitä hetkiä varten, kun perhe kaipaa klapien polton tunnelmaa. Niitä hetkiä tulee kuitenkin enää harvoin, sillä pelletti roihuaa takassa jopa tunnelmallisemmin kuin puut.

 

Tutustu varaaviin takkoihin täältä.

 

Tulikivi Tulisijat Karelia .

 

Katso kaikki blogit