Takka nostaa tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Se on ainoa sähköstä riippumaton lämmitysmuoto. Asiantuntijamme kokosivat viisi parasta vinkkiä lämmityskustannusten optimointiin.

1. Sijoita puulämmitykseen

Uunin lämmittäminen säästää suomalaisessa kotitaloudessa keskimäärin noin 300 euroa vuodessa. Lähes päivittäin lämmittävät kotitaloudet puolestaan säästävät vuodessa jopa 650 euroa. Moderneilla, korkean hyötysuhteen Tulikivi-tulisijoilla on mahdollisuus päästä vieläkin suurempiin tuottoihin.

Lataa tästä Tulikivi-takkakuvastot

Varaava tulisija lämmittää kotia parilla pesällisellä jopa kaksi vuorokautta, eikä se tuhlaa lämpöä. Kuumat savukaasut kiertävät Tulikiven varaavan takan sisällä jopa 4 metriä ennen kuin menevät hormiin. Näin lämpö varautuu takan massaan, josta se säteilee tilaan tasaisesti, eikä karkaa piipusta ulos kuten kamiinoissa ja takkasydämissä.

Tulisijan lämmittäminen auttaa myös leutona talvena, sillä silloin ilma on usein kosteaa, mikä tuntuu kylmyytenä sisätiloissa. Lämmin varaava tulisija on tehokas ilmanvaihtokone, sillä se tarvitsee palaakseen ilmaa ja vie samalla huoneilmasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää ololämpöä.

 

Irtokuutio koivua tuottaa lämpöenergiaa noin 1 000 kwh. Saman lämmön saa 1 000 kilowattitunnilla sähköä, joka maksaa noin 30 snt/kwh (sähkön hinta siirtoineen ja veroineen 12/2022). Ostettuna irtokuutio koivua maksaa noin 75€, jolloin kilowattitunnin hinnaksi tulee noin 7,5 senttiä. 1 000 kwh sähköä siirtomaksuineen maksaa noin 300€. Omalla puulla hyöty on vielä huomattavampi.

 

2. Vaihda vanha tulisija uuteen

Kun vaihdat vanhan tulisijasi uuteen, palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt vähenevät jopa 30–50%, mikä on merkittävä vähennys aiempaan. Palamisen intensiteetti on uusissa tulisijoissa vanhoja matalampi, eli tuli palaa rauhallisemmin, jotta lämmin ilma ehtii kiertää takan rakenteissa ja sitoutua sen massaan. Tämän vuoksi varaava tulisija myös luovuttaa lämpöä pitkään.,

Tulisijojen polttotekniikat ovat parantuneet niin paljon, että niiden hyötysuhde on aivan toista luokkaa kuin vuosikymmeniä aiemmin. Varaavan tulisijan lämmityskerta kestää keskimäärin noin kaksi tuntia sytyttämisestä pellin sulkemiseen. Takan ehtii siis lämmittää hyvin työpäivän jälkeen niin, että pellin voi sulkea turvallisesti ennen iltauutisia. Seuraavana päivänä voikin hyvillä mielin herätä pehmeän lämpöiseen aamuun.

Tulikiven takan voi maksaa kätevästi osamaksulla.

Kermansavi-malliston varaava takka Vaala sopii skandinaaviseen sisustukseen

3. Polta takassa oikeanlaista puuta

Tulisijassa poltettavaksi soveltuvat kaikki puulajit sekä pelletti. Koivuklapissa lämpöenergia on tiiveimmässä muodossa, irtokuutio koivua tuottaa 1 000 kilowattituntia lämpöenergiaa. 

Käytä vain kuivaa puuta. Sopiva suhteellinen kosteus on 15–20 %, eli puu ei saa olla myöskään liian kuivaa, jotta takan massa ehtii sitoa tarpeeksi lämpöä. Tuo poltettavat puut edellisenä päivänä huoneenlämpöön, jolloin ne lämpiävät ja niiden pinta ehtii kuivahtaa. Käytä polttopuita, joiden läpimitta on 4–10 cm. Suositeltava pituus on 25–33 cm, leivinuuneissa tulipesän syvyyden mukaan. Halkaise aina pyöreät puut.

 

Yksinkertaisin tapa testata koivuklapin sopiva kuivuus on lyödä klapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, puu on sopivan kuivaa.

 

Parhaimman palamisen varmistamiseksi polttopuuksi suositellaan ylivuotista puuta. Keväällä pilkottu puu voi olla syksyllä polttokelpoista, mutta ylivuotinen puu on varmasti riittävän kuivaa ja palaa siten tehokkaasti. Ulkokuivauksessa puuta ei saa liian kuivaksi. Pinot kannattaa tehdä niin, että ilma pääsee kiertämään sen raoissa.

 

4. Yhdistä muihin lämmitysmuotoihin

Puun polttaminen on ekologinen vaihtoehto verrattuna esimerkiksi sähkö- ja öljylämmitykseen. Tulikivi-takat alittavat maailman tiukimmat päästönormit, ja syntyvän lämmön voit optimoida yhdistämällä takan kotisi muuhun lämmitykseen, kuten vesikiertoon. Tulikivi-takkaan voi ottaa myös tuloilman suoraan ulkoa sekoittamatta ilmastointia. Kaiken kaikkiaan takanlämmityksellä on mahdollista säästää sievoinen summa kodin lämmityskustannuksissa.

Varaava takka voidaan myös kytkeä kytkeä vesikiertoiseen lämmitykseen, kuten lattialämmitykseen tai pattereihin. Lisäksi puulämmityksen voi ottaa avuksi myös käyttöveden lämmitykseen, jolloin takkaa käyttäessä voi esilämmitää käyttövettä. Tässä on kuitenkin oltava mukana jokin toinenkin järjestelmä, sillä lämmin käyttövesi on saatava legionellabakteerin tappamiseksi yli 50 asteiseksi.

Katso videolta asiakastarina perheestä, joka hyödyntää puuta lattialämmityksessä ja käyttöveden lämmittämisessä.

 

5. Älä ylilämmitä

Valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu takallesi sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika, älä siis suotta lämmitä liikaa. Tulen sammuttua varaavan takan lämpö hehkuu jopa yli vuorokauden ajan. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

Tulisijassa poltettava maksimipuumäärä yhdellä lämmityskerralla on noin 0,8–1 kg puuta tulisijan 100 kiloa kohden. Esimerkiksi painoltaan 1 300 kg painavassa tulisijassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.

 

Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan.

Karelia-malliston Koli Grafia -takkaa saa myös Classic-, Rigata- ja Nobile-pintaisena

 

Takka on turvallinen investointi

 

Tulikiven varaava takka tuottaa lämpöä aina silloin kun sitä tarvitset. Erityisesti kylmillä ilmoilla ja sähkön hinnan ollessa korkealla varaava takka voi säästää mukavasti lämmityskustannuksissa. Lämmittämiseen tarvitset vain vähän puuta, joka palaa puhtaasti jättämättä jälkeensä juurikaan tuhkaa. Nopea ja voimakas palaminen Tulikiven patentoidulla polttotekniikalla takaa korkean hyötysuhteen ja pienet päästöt.

Vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttavat vuoden aikana toisinaan pitkiäkin sähkökatkoksia, jolloin on mietittävä, miten pitää koti lämpimänä ja perhe ruoassa. Takanomistajille pidemmätkään sähkökatkot eivät aiheuta suuria ongelmia, sillä varaava takka paitsi ylläpitää kodin lämpöä, tarjoaa myös mahdollisuudet ruoan valmistukseen. Varaava takka on mainio ruoanlaittoapu silloinkin, kun sähköä on käytettävissä, sillä aito tuli tuo ruokaan aivan omanlaisensa aromin.

Kun olet hankkimassa kotiisi takkaa, kysy neuvoa lähimmästä Tulikivi-studiostasi, jossa ammattilaiset osaavat antaa neuvoja tulisijan koosta ja sijoittelusta. Heiltä saat myös parhaat vinkit tulisijan tehokkaaseen käyttöön. Varaavien takkojen malliston näet täältä.

Päivitetty 01/2023

Tulisijat kuvasto Karelia

 

Katso kaikki blogit