Hae sivustolta

    Takka nostaa tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Se on ainoa lämmitysmuoto, joka ei riipu sähköstä. Varaavan takan lämmitys voi tuoda merkittäviä säästöjä ja pienentää huomattavasti kotitalouden lämmityskustannuksia. Asiantuntijamme kokosivat viisi parasta vinkkiä lämmityskustannusten optimointiin.

    1. Sijoita puulämmitykseen

    Puulämmitys on erinomainen ja ekologinen tapa pienentää kotitalouden lämmityskustannuksia ja lisätä asumismukavuutta. Uunin lämmittäminen voi säästää suomalaisessa kotitaloudessa keskimäärin noin 300 euroa vuodessa, mutta ahkerat, lähes päivittäin lämmittävät kotitaloudet voivat saavuttaa jopa 650 euron vuosittaiset säästöt. Moderneilla, korkean hyötysuhteen Tulikivi-tulisijoilla säästöt voivat olla vieläkin suurempia. Varaavan takan lämmitys on erityisen kustannustehokas tapa, sillä tällainen tulisija varastoi lämpöä massiiviseen runkoonsa ja luovuttaa sitä tasaisesti tilaan jopa kahden vuorokauden ajan vain parilla pesällisellä puita.

    Lataa tästä Tulikivi-takkakuvastot

    Varaava takka toimii hyödyntämällä kuumien savukaasujen kiertoa tulisijan sisällä. Esimerkiksi Tulikiven takassa savukaasut kulkevat jopa neljä metriä ennen poistumistaan hormiin, mikä takaa sen, ettei lämpö karkaa hukkaan, kuten usein tapahtuu kamiinoissa ja takkasydämissä. Tämän ansiosta varaava takka hyödyntää tehokkaasti kaiken mahdollisen lämmön ja tuo merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin. 


    Lisäksi varaavan takan lämmitys on erinomainen ratkaisu myös leutoina ja kosteina talvipäivinä, jolloin ulkoilman kosteus voi tehdä sisätiloista epämiellyttävän koleita. Takan lämpö kuivattaa huoneilmaa ja luo miellyttävän tasaisen lämmön, joka lisää asumismukavuutta. Varaava takka ei siis ole pelkästään energiatehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu, vaan se myös parantaa sisäilman laatua ja tekee kodista viihtyisämmän.

     

    Irtokuutio koivua tuottaa lämpöenergiaa noin 1 000 kwh. Saman lämmön saa 1 000 kilowattitunnilla sähköä, joka maksaa noin 30 snt/kwh (sähkön hinta siirtoineen ja veroineen 12/2022). Ostettuna irtokuutio koivua maksaa noin 75€, jolloin kilowattitunnin hinnaksi tulee noin 7,5 senttiä. 1 000 kwh sähköä siirtomaksuineen maksaa noin 300€. Omalla puulla hyöty on vielä huomattavampi.

     

    2. Vaihda vanha tulisija uuteen

    Vanhan takan päivittäminen uuteen on tehokas keino vähentää lämmityksestä aiheutuvia pienhiukkaspäästöjä jopa 30–50 %. Tämä on huomattava parannus, joka edistää sekä ympäristön että sisäilman laatua. Uusien tulisijojen polttotekniikka on kehittynyt huomattavasti, ja palamisprosessi on suunniteltu aiempaa tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Tuli palaa rauhallisemmin ja intensiteetti on matalampi, mikä mahdollistaa sen, että lämpö ehtii kiertää tulisijan rakenteissa ja varastoitua sen massiiviseen runkoon. Tämä tekee varaavasta tulisijasta pitkäkestoisen ja tasaisen lämmönlähteen, joka jatkaa lämmön luovuttamista vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen.


    Modernien varaavien tulisijojen hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin vanhojen tulisijojen. Nykyaikainen tulisija hyödyntää syntyneen lämmön tehokkaasti. Lämmityskerta kestää keskimäärin noin kaksi tuntia sytyttämisestä siihen, että pellin voi turvallisesti sulkea. Tämä tekee arjesta helppoa – tulisijan ehtii lämmittää hyvin työpäivän jälkeen, ja lämpö pysyy miellyttävänä vielä seuraavaan aamuun asti. Varaava tulisija ei vain tuo pehmeän lämmön kotiin, vaan myös parantaa asumismukavuutta merkittävästi ja tekee kodin lämmityksestä modernin ja vastuullisen valinnan.

    Tulikiven takan voi maksaa kätevästi osamaksulla.

     

    Kermansavi-malliston varaava takka Vaala sopii skandinaaviseen sisustukseen

     

    3. Polta takassa oikeanlaista puuta

    Tulisijassa voi polttaa kaikkia puulajeja sekä pellettiä, mutta puiden valinta ja niiden oikea käsittely ovat avain tehokkaaseen ja puhtaaseen palamiseen. Koivuklapi on erinomainen valinta, sillä se sisältää lämpöenergiaa tiheimmässä muodossa – irtokuutiometri koivua tuottaa jopa 1 000 kilowattituntia lämpöenergiaa.


    Poltettavan puun tulee olla kuivaa. Ihanteellinen suhteellinen kosteus on 15–20 %, sillä liian märkä puu ei pala tehokkaasti ja aiheuttaa savukaasupäästöjä, kun taas liian kuiva puu voi palaa liian nopeasti eikä ehdi siirtää tarpeeksi lämpöä takan rakenteisiin. Puiden tehokasta kuivumista varten on tärkeää, että ne tuodaan huoneenlämpöön päivää ennen polttamista, jolloin niiden pinta ehtii kuivahtaa. Lisäksi puiden tulisi olla halkaisijaltaan 4–10 cm ja pituudeltaan 25–33 cm, riippuen tulisijan tai leivinuunin tulipesän syvyydestä. Muista halkaista aina pyöreät puut, jotta ne palavat paremmin.

     

    Yksinkertaisin tapa testata koivuklapin sopiva kuivuus on lyödä klapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, puu on sopivan kuivaa.

     

    Paras polttopuu on ylivuotista, sillä se on ehtinyt kuivua riittävästi. Vaikka keväällä pilkottu puu voi olla polttokelpoista jo syksyllä, ylivuotinen puu palaa tehokkaammin ja vähäpäästöisemmin. Kuivausvaiheessa puut kannattaa pinota niin, että ilma pääsee kiertämään niiden väleissä. Liian kuiva puu voidaan välttää suojaamalla puupino esimerkiksi katoksella, joka suojaa sateelta mutta sallii ilmankierron.


    Huolellisella polttopuun valinnalla ja käsittelyllä varmistat, että takan lämmitys on tehokasta, ympäristöystävällistä ja takka tuottaa parhaan mahdollisen lämmön kotiisi.

     

    4. Yhdistä muihin lämmitysmuotoihin

    Puun polttaminen on ympäristöystävällinen ja taloudellinen vaihtoehto verrattuna esimerkiksi sähkö- tai öljylämmitykseen. Tulikiven takat täyttävät maailman tiukimmat päästönormit, mikä tekee niistä ekologisen valinnan. Takan tuottama lämpö voidaan hyödyntää tehokkaasti, kun se yhdistetään kotisi muihin lämmitysjärjestelmiin, kuten vesikiertoon. Lisäksi Tulikivi-takkaan voi liittää tuloilman suoraan ulkoa, mikä varmistaa, ettei takan käyttö häiritse kodin ilmanvaihtoa. Näin takan käyttö voi merkittävästi pienentää kodin lämmityskustannuksia.


    Varaavan takan voi kytkeä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kuten lattialämmitykseen tai pattereihin, jolloin takan tuottama lämpö siirtyy tehokkaasti koko talon lämmitykseen. Puulämmityksen avulla voidaan myös esilämmittää käyttövettä. Tämä voi tuoda lisäsäästöjä erityisesti silloin, kun takkaa käytetään säännöllisesti. On kuitenkin tärkeää huolehtia, että lämpimän käyttöveden lämpötila nousee legionellabakteerien estämiseksi yli 50 asteeseen, mikä vaatii rinnalle myös toisen lämmitysjärjestelmän.

     

    Katso videolta asiakastarina perheestä, joka hyödyntää puuta lattialämmityksessä ja käyttöveden lämmittämisessä.

     

     

    5. Älä ylilämmitä

    Takan tehokas ja turvallinen käyttö perustuu valmistajan ohjeiden noudattamiseen, joten on tärkeää käyttää oikeaa puumäärää ja lämmitysaikaa. Varaavat takat on suunniteltu luovuttamaan lämpöä pitkään – tulen sammuttuakin lämpö säteilee vielä yli vuorokauden ajan. Ylilämmittämällä takan hyötysuhde kuitenkin heikkenee, koska osa puun energiasta menee hukkaan eikä varastoidu takan massaan. Lisäksi ylilämmitys voi nostaa kodin lämpötilan epämiellyttävän kuumaksi, mikä voi heikentää asumismukavuutta.


    Sopiva määrä poltettavaa puuta riippuu tulisijan painosta. Yleisenä sääntönä tulisijassa voi polttaa yhdellä lämmityskerralla noin 0,8–1 kg puuta tulisijan 100 kiloa kohden. Esimerkiksi 1 300 kg painavaan varaavaan takkaan voi lisätä korkeintaan 13 kg puita yhdellä kertaa. Liian suuren puumäärän käyttö ei tuo lisää lämpöä, vaan voi jopa vahingoittaa tulisijaa ja heikentää sen toimintaa pitkällä aikavälillä.


    Kun noudatat takan käyttöohjeita ja vältät ylilämmittämistä, takka toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Näin säästät polttopuuta, pidennät takan käyttöikää ja nautit kodikkaasta lämmöstä pitkään ja tasaisesti.

     

    Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan.

     

    Karelia-malliston Koli Grafia -takkaa saa myös Classic-, Rigata- ja Nobile-pintaisena

    Karelia-malliston Koli Grafia -takkaa saa myös Classic-, Rigata- ja Nobile-pintaisena

     

    Takka on turvallinen investointi

     

    Tulikiven varaava takka tuottaa lämpöä aina silloin kun sitä tarvitset. Erityisesti kylmillä ilmoilla ja sähkön hinnan ollessa korkealla varaava takka voi säästää mukavasti lämmityskustannuksissa. Lämmittämiseen tarvitset vain vähän puuta, joka palaa puhtaasti jättämättä jälkeensä juurikaan tuhkaa. Nopea ja voimakas palaminen Tulikiven patentoidulla polttotekniikalla takaa korkean hyötysuhteen ja pienet päästöt.

    Vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttavat vuoden aikana toisinaan pitkiäkin sähkökatkoksia, jolloin on mietittävä, miten pitää koti lämpimänä ja perhe ruoassa. Takanomistajille pidemmätkään sähkökatkot eivät aiheuta suuria ongelmia, sillä varaava takka paitsi ylläpitää kodin lämpöä, tarjoaa myös mahdollisuudet ruoan valmistukseen. Varaava takka on mainio ruoanlaittoapu silloinkin, kun sähköä on käytettävissä, sillä aito tuli tuo ruokaan aivan omanlaisensa aromin.

    Kun olet hankkimassa kotiisi takkaa, kysy neuvoa lähimmästä Tulikivi-studiostasi, jossa ammattilaiset osaavat antaa neuvoja tulisijan koosta ja sijoittelusta. Heiltä saat myös parhaat vinkit tulisijan tehokkaaseen käyttöön. Varaavien takkojen malliston näet
    täältä.

     

    Päivitetty 02/2025

     

    Tulisijat kuvasto Karelia

     

    Katso kaikki blogit