4 min read

Ajatuksia takan valinnasta

By Piia Nurmela, Tulikivi on 6.4.2020 14:48

Topics: Takat
Vuolukivilohkareet kaivoksen reunalla

Pehmeää ja miellyttävää lämpöä. Näin voisi kuvailla tulisijan antamaa lämpöä. Puulämmitteinen tulisija on aivan omanlainen lämmitysmuoto, sen tuottamaa luonnollista lämpöä ei voi verrata mihinkään muuhun lämmitystapaan. Lisäksi vuolukivi antaa lämmölle erityisen pehmeyden ja lämmönvaraavuutensa ansiosta se luovuttaa lämpöä vielä pitkään lämmityksen jälkeenkin.

 

Ilman viiletessä syksyllä alkaa lämmityskausi monessa suomalaisessa kodissa ja se jatkuu pitkälle kevääseen. Tulisijan hankinta kannattaa, koska sen avulla voidaan tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämmitysenergiasta. Se ei säikähdä sähkökatkoja, vaan tuo turvaa niiden varalta. Sähkökatkokset ovat lisääntyneet vaihtelevien ja epävakaiden säiden vuoksi, ja ne kodit, joissa on tulisija ovat omavaraisempia, kuin ne joissa sitä ei ole. Tulisijassa onnistuu lämmityksen lisäksi niin ruoanlaitto, kuin leipominenkin.

 

Tilaa tästä ilmainen kotikäynti

 

Laivo -takassa on hieman rustiikkisia vaikutteita

 

 

Vuolukivi on ihmekivi monen ominaisuutensa ansiosta, ja se soveltuu erinomaisesti tulisijoihin. Sen harmaa luonnollinen kauneus sopii joka kotiin. Se tuo rauhaa ja lämpöä. Vuolukivi sitoo lämpöä hyvin itseensä, se luovuttaa sitä pikkuhiljaa ja sen pinta ei mene tulikuumaksi. Tämän ominaisuuden ansiosta tulisijaa ei tarvitse lämmittää paljoa, muutama pesällinen riittää tuomaan kotiin tasaisen ja mukavan lämmön.

Tulisija ei pelkästään ole lämmöntuottaja tai silmän ilo. Se on molempia yhtä aikaa, lisäksi sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa hyvin monipuolisesti. Siihen se soveltuu erityisen hyvin, lämmityksen jälkeinen lämpö kypsentää ruoan kuin ruoan. Käytettävissä oleva paistoaika on pitkä. 

 

Tulisija ei pelkästään ole lämmöntuottaja tai silmän ilo. Se on molempia yhtä aikaa, lisäksi sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa hyvin monipuolisesti.

 

Tulikivi on kehittänyt juuri takassa tapahtuvaa ruoanlaittoa varten Cooking -sarjan. Cooking -tuotteilla ruoanlaitto on helppoa ja niiden avulla tulisijaa voidaan hyödyntää kätevästi myös tässä ominaisuudessa.

Lisää Cooking -tuotteista täältä.

 

JOKA KODIN TULISIJA

 

Tulikiven takkavalikoimasta löytyy tulisija jokaiseen kohteeseen, valinnassa ensisijaisesti tulee huomioida mihin takka sijoitetaan. Sillä on suuri merkitys halutaanko takka olohuoneeseen vai vaikka makuuhuoneeseen. Tulisijan pääasiallinen käyttötarkoitus ratkaisee monta asiaa tulisijan valinnassa. Jos halutaan pelkästään lämmöntuottajaa, kannattaa tutustua painavimpiin vuolukivitulisijoihin. Niissä riittää massa lämmittämään isommankin alan.

Jos tulisijaa käytetään myös ruoanlaitossa, se kannattaa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan keittiön läheisyyteen. Leivinuunit ovat käteviä kokonaisuuksia, ne lämmittävät kodin ja niissä voi laittaa helposti ruokaa jälkilämmöllä. Alkulämpötila on korkeampi, siinä paistuvat helposti pizzat, piirakat ja pullat. Kun taas hieman miedompaa lämpöä voidaan hyödyntää vaikka pataruokien valmistamiseen. Leivinuunin lämpö sopii erityisen hyvin pitkään hauduttamiseen, se tuo oman säväyksen ruoan makuun. Leivinuunin lisäksi melkein kaikki Tulikiven tulisijat sopivat hyvin ruoanlaittoon.

 

Leivinuunin lämpö sopii erityisen hyvin pitkään hauduttamiseen, se tuo oman säväyksen ruoan makuun.

 

Tutustu klassisiin tulisijoihin täältä ja Karelia -mallistoon täältä.

 

 

KEVYTTÄ JA KAUNISTA

 

Jos tulisijan tarkoitus on olla muutakin kuin pelkkä lämmönlähde, silloin kannattaa tutustua kiertoilmatakkoihin. Niissä yhdistyy kaunis moderni ulkonäkö ja suuren luukun tuoma keveys. Kevyemmät vuolukiviset tulisijat soveltuvat pienemmän tilan nopeiksi lämmöntuottajiksi ja ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä. Suuri lasinen luukku antaa tulen loimun näkyä ja tuo tunnelmaa tilaan. Tulen loimua voisi katsella pitkään, se on hyvin hypnoottista ja rauhoittavaa. Takkatulen vieressä istuskellessa voi vaikka lukea mieleistä kirjaa tai vaikka kutoa sukkaa, tulen rauhoittava vaikutus näkyy heti ja tuntuu miellyttävänä lämpönä.

 

 

Kaira on yksi kauneimmista Tulikiven kamiinoista

 

 

Takkatulen vieressä istuskellessa voi vaikka lukea mieleistä kirjaa tai vaikka kutoa sukkaa, tulen rauhoittava vaikutus näkyy heti ja tuntuu miellyttävänä lämpönä.

 

Kamiinat ovat monikäyttöisiä pikku voimanpesiä, niillä saadaan pieni tila nopeasti lämpimäksi. Jos kamiinan ympärillä on käytetty vuolukiveä, se varaa hieman lämpöä itseensä. Tällainen kamiina on täydellinen valinta pieneen mökkiin tai saunatupaan, sillä saadaan lämpöä ja viihtyisyyttä huonetilaan nopeasti.

Tutustu Tulikiven kamiina ja kiertoilmatakkojen -mallistoon täältä.

 

TULISIJA ON MYÖS SISUSTUSELEMENTTI

 

Sisustus on noussut tärkeäksi asiaksi kodeissa, kodista halutaan tehdä uniikki ja itselle mieluinen paikka. Arvostetaan paljon pieniä yksityiskohtia ja suunnitellaan ne hyvin tarkkaan. Luonnosta ja luonnollisista sävyistä on tullut meille tärkeitä ja niitä halutaan tuoda myös sisustukseen. Luonnonkivi sopii tähän ajatusmaailmaan erittäin kauniisti.

 

 

Vaala kuuluu Tulikiven Kermansavi -malliston helmiin

 

Takan ulkonäkö on yksi kriteeri takan valinnassa, sillä on suuri vaikutus ostopäätökseen. Tulisijan on sovittava muuhun sisustukseen harmonisesti. Laajan valikoimansa ansiosta Tulikiveltä löytyy tulisija kaikkiin kohteisiin, värisävyt ovat hyvin luonnonläheisiä ja hillittyjä, mutta vaihtoehtoja on kuitenkin paljon. Jos haluaa käyttää sisustuksessa hyvin vaaleita sävyjä, ovat keraamiset tulisijat hyvä vaihtoehto. Tulikiven Kermansavi -malliston tulisijat ovat ajattomia ja moderneja, maanläheisiin sävyihin on otettu vaikutteita luonnosta. Suuren luukun ansiosta tulen loimu näkyy kauniisti ja luo tunnelma koko huoneeseen. 

Tutustu lisää keraamisiin leivinuuneihin täällä ja lisää tietoa keraamisista takoista täältä.

 

Luonnosta ja luonnollisista sävyistä on tullut meille tärkeitä ja niitä halutaan tuoda myös sisustukseen.

 

Vaikka vuolukiven harmaa sävy onkin aina muodissa ja soveltuu hyvin eri sisustuksiin, voi vuolukiven myös pinnoittaa tarvittaessa valkoisella. Myös vanhan tulisijan pinnoitus onnistuu käyttämällä Tulikiven Color -pinnoitetta.

Mallistosta löytyy klassisista malleista hyvinkin moderneihin yksityiskohtiin. Eri pintatyöstöillä on saatu vuolukiven pinnasta tummaa tai vaaleaa, ja lohkokiveä käyttämällä saadaan tulisijaan rouheaa ulkonäköä. Näitä kaikkia on käytetty hyödyksi mallistoiden suunnittelussa, Karelia -mallistosta löydät myös hieman entisajan tuulahdusta modernissa muodossa. 

 

Vinkkejä tulisijan ostajalle:

  • Mieti tarkkaan minne tulisija tulee ja mihin se rakennuksessa sijoitetaan?
  • Käyttötarkoitus, pelkkä lämmöntuoja vai olisiko hyvä soveltua myös esimerkiksi ruoanlaittoon?
  • Tulisijan malli, uutta vai modernia, vaaleaa vai tummaa?

 

Tulisijan valintaa mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään Tulikivi-edustajaan. Ammattitaitoinen myyjä auttaa valinnassa ja esittelee vaihtoehdot mielellään.

Lisää ideoita ja kuvastoja selattavaksi täällä. 

Tulikivi Kotikäynti

 

Katso kaikki blogit