5 min read

Savusauna on saunojen kuningas

By Markku Prättälä, Tulikivi on 3.5.2021 13:45

Topics: kiukaat
Savusauna on saunojen kuningas

Savusauna on rauhan tyyssija. Sen hiljaisuudessa ja hämärässä tunnelmassa saunotaan normaalia kauemmin ja se on aina elämys vertaansa vailla. Tuoksu ja lempeä löyly rauhoittavat mielen meditaation lailla, joka alkaa jo kiukaan lämmittämisestä. Kaikki muodostavat savusaunasta oman mielipiteensä. Edellä kuvatulla tavalla koen oman saunani vaikutuksen.

 

Vuosikausia olin katsellut suuria haapapuita metsäpalstan reunassa ajatuksena "Noista rakennan joskus oman savusaunan". Mielikuvissani olin suunnitellut sen rakennetta ja ulkonäköä. Selailin lukuisia artikkeleita ja keskustelin ystävieni kanssa, jotka olivat haaveensa jo toteuttaneet. Kaksi ajatusta oli päällimmäisenä, sen pitäisi olla mahdollisimman paloturvallinen ja kiukaan pitää olla hyvä, mutta ei mikään suuritöinen rakentaa ja lämmittää. Savusauna rakennettaisiin mahdollisimman pitkälle omista puista, jolloin siihen yhdistyisi mukava tarina ja koko elinkaaren kestävät muistot

 

Kun savukiukaan hankinta on ajankohtainen, niin jätä tarjouspyyntö.

 

Haave todeksi ja tarinaksi

 

Keväällä 2018 tehtiin hakkuu ja samalla otettiin paksut haavat rakennustarpeiksi. Metsäkonekuljettajan kanssa katsottiin varastopaikka, johon pääsisimme helposti kulkemaan ja tarina voisi alkaa. Mitä suurille rungoille pitäisi tehdä, ennen kuin ne päätyvät veistoon? Alkuun maalasimme tukkien päät umpeen, kuulostaa oudolta, mutta osoittautui toimivaksi. Puu on kuin mehupilli, joka imee ja luovuttaa kosteutta katkaisupinnoiltaan. Maalaamisella estimme tukkien liian nopean kuivumisen. Siirsimme tukit varastopaikalta ristitaapeliin ja tässä vaiheessa kuorin tukit kahdelta sivulta kuorimaraudalla, siinä tuli hiki monta kertaa. Hidas kuivuminen sai alkaa, maali hidasti tukin leikkauspinnalta haihtuvaa kosteutta ja enin kosteus poistuisi kuorituilta pinnoilta ulos. Tämän kaiken tarkoituksena oli estää hirsien halkeilu. Kehikon veistäjän mukaan idea oli toiminut, koska muutamaa tukkia emme saaneet maalattua ja ne olivat halkeilleet.

Seuraavana vuonna tukit vietiin sahalle ja sahattiin pelkaksi. Tukit pinottiin taas ristikolle taapeliin jatkamaan kuivumistaan. Osasta hirsiä sahattiin tuppilautaa sisäkattoihin sekä lankkuja lattiaan ja lauteisiin. Siinä ne saisivat raaka-aineet lepäillä seuraavaan kevääseen. Tällä välin tehtiin piirustukset ja haettiin rakennuslupa saunalle. Tontilla mitattiin saunan paikkaa ja asemointia. Ikkuna haluttiin suunnata ilta-aurinkoon, joka laskee järvinäkymän taakse. Paikka katselmoitiin ja varmistettiin yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Kiukaan valinnassa päädyttiin Tulikiven keraamiseen savukiukaaseen, jonka ominaisuuksista oli kertynyt paljon hyviä kokemuksia asiakkailta. Samalla päätettiin parantaa hyvää tuotetta entistä paremmaksi.

 

savusauna

 

Unelmoi ja suunnittele rakentaminen ajan kanssa
kaikessa rauhassa.

 

 

Innostus kasvaa kohti kevättä 2020

 

Kova odotus rakentamisen kesästä alkaa päättyä ja päästään vihdoin tositoimiin. Hirret kuljetettiin veistäjälle ja kehikon pystytys aikataulutettiin juhannusviikolle. Tavoite oli päästä ottamaan ensilöylyt elokuun alkupuolella. Aikataulu edellytti tiivistä rakentamista, koska halusin tehdä paljon itse. 

Saunalle valettiin laattapohja, joka korotettiin harkoilla siten, että saimme tulevan lankkulattian alle reilun ilmaraon. Puulattia oli meille tärkeä valinta, koska halusimme jalan alle mukavan tuntuman ja helposti kuivuvan sekä tuulettuvan lattian. Harkkokiertoon teimme saunan osuuteen kolmelle sivulle 200x100mm ilmaraot, johon laitettiin teräksiset hyönteisverkot. Järven suunnalle tuli kaksi aukkoa, joihin teimme suljettavat liukuluukut kylmien tuulien varalle. Ilma kyllä saunassa riittäisi, vaikka luukut suljettaisiin kovan vedon estämiseksi. Tarkoitus oli luonnollisesti lämmittää myös joulusauna ja luukuilla saisimme talvella kontrolloitua kylmän ilman määrää.

Hirsikehikko tuli puuautolla veistäjän tontilta mökkipihaan. Samalla kolmen hengen "iskuryhmä" tuli pystyttämään tutun puuautomiehen kanssa kehikkoa ja homma totisesti hoitui. Kehikko oli pystyssä kolmessa tunnissa. Juhannuksen jälkeen alkaisi sitten kehikon viimestely ovi- ja ikkuna-aukkojen sahauksella. Kattotuolit tehtiin tasakertaan asennetun kehikon päälle. Katoksi valikoitui muiden rakennusten mukaan huopakatto. Rakennus oli säältä suojassa kesäkuun lopulla ja oma tuleva kesälomani sekä sen jälkeinen kuukausi työpäivien päätteeksi menisi rakentaessa. Mukavaa ja rentouttavaa vastapainoa muille töille.

 

Älä sitten polta sitä saunaa!

 

Kuulin varmaan joka viikko otsikon kommentin rakentamisen aikana tutuilta ja ystäviltäni. Tärkeintä suojella savusaunaa palamiselta on lämmittää kiuasta oikein ja huolehtia riittävästä savukaasujen poistosta. Itse päädyin poistamaan savukaasut ovesta ja kiukaan vastakkaisen kulman räppänästä, joka on riittävän suuri.

Kiukaalle tehtiin harkoista peti, joka tuli samaan korkoon rakennettavan lankkulattian kanssa. Hirsiseinä erotettiin kiukaasta siporeksilla tehdystä palomuurilla, jonka sivuille jätettiin 40 mm tuuletusrako. Ilmarako jäi myös kiukaan ja palomuurin väliin. Näin estettiin puurakenteiden kuumuminen. Palomuurin päälle laitettiin palosuojalevy, jonka yläpuolella oli taas tuulettuva väli. Kiukaan yläpinnasta katon palosuojalevyyn tuli matkaa 1500 mm. Olen mittaillut yläpuolella olevan palosuojalevyn lämpötiloja ja korkeimmillaan ne ovat olleet noin 90 astetta, siis varsin turvallisella tasolla. Räppänän kohdalla savukaasut ovat olleet noin 70 astetta. Saunan katto on tehty tuppilaudasta, jonka erottaa kattotuoleista alumiinipaperi ja eristeenä on 200 mm kivivillaa.

 

kiuas_sauna

 

Tulikiven KSSK1000 savukiuas on varsin sopivan kokoinen saunaani, joka on 3,2x3 metriä ja korkeutta on 2,8 metriä. Kiuas on varustettu lämpökannella (lisävaruste), joka mahdollistaa kesäaikana vielä aamusaunan lempeät ja kosteat löylyt samalla lämmityksellä. Kiuas on nopea asentaa ja sen pystyy tekemään itsekin hyvien asennusohjeiden kanssa. Kiuas on mitoiltaan kompakti ja rakentuu legomaiseen tapaan nostelemalla mittatarkkoja elementtejä päällekkäin. Laastia käytetään vain ulkokuoressa ja sisäosan paikallaan pysyminen varmistetaan kahdella teräspannalla. 

Kiukaassa on oleellista polttaa liekit kivitilassa, eikä niiden kuulu nousta sen yläpuolella. Mikäli liekit näkyvät kivien yläpuolella, silloin on jotain pielessä ja tulipalon riski kasvaa. Usein syy löytyy kiviladonnasta tai puiden lisäämisen periaatteista. Kivilajiltelma on oltava oikeanlainen. Kivikoko pienenee pohjalta pintaan päin tiivistäen kiviladonnan ja samalla liekit pysyvät kurissa.

 

Kiukaan lämmittäjän tulee olla työnsä äärellä ja
varmistaa että kaikki sujuu turvallisesti, niin että saunojat pääsevät nauttimaan pehmeistä löylyistä ilman kitkua.

 

 

Savusaunan kiukaan lämmitys

 

Ensimmäinen toimenpide ennen lämmitystä on suojata lauteet. Meillä on käytössä harmaita lakanoita, jotka on helppo pestä. Niistä on myös helppo seurata, laskeutuuko niiden pinnalle paljon nokea. Kiuasta lämmitetään 50 senttisillä kuivilla leppähaloilla. Tulipesän korkeudesta täytetään kaksi kolmasosaa, että savukaasuilla on happea palamiseen. Puita lisätään noin 15 minuutin välein 3-5 halkoa kerrallaan. Tiivistahtinen puiden lisääminen varmistaa tasaisen palokuorman, eikä lisäyspanos aiheuta liian voimakasta palokaasuvirtausta, joka puolestaan venyttäisi liekin pituutta liikaa. Kermansaven kiukaassa savukaasut tekevät niin sanotun u-kierron, ennen kuin nousevat kivitilaan ja mutkan kohdalla johdetaan toisioilmaa liekkeihin, joka tehostaa palamista ja vähentää nokea kivissä sekä ehkäisee kitkun syntymistä löylyihin.

Kiukaan lämmitysaika saunassani on noin 3 tuntia. Viimeisen puupanoksen lisää 2,5 tunnin kohdalla ja hiilet pääsen ottamaan pois reilun tunnin jälkeen. Laitan lämpökannen kiinni noin vartiksi, jonka jälkeen heitetään kuumalla vedellä häkälöylyt. Sitten kansi suljetaan ja jätetään kiuas tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Sauna on kylpyvalmis noin 4 tunnissa, aika nopeasti siis savusaunaksi.

 

sauna_sisalta_web

 

Savusaunan lämmittäjän muistilista

 

  • Puhdista tulipesä tuhkista
  • Suojaa lauteet tarpeen mukaan
  • Varmista, että kuivia saunapuita on riittävästi äärellään
  • Avaa savunpoistoon tarvittavat aukot (räppänä, lakeinen, ovi)
  • Sytytä ensimmäinen puupanos pienillä haloilla
  • Lisää puita tasaisin väliajoin riittävän ajoissa (15-20 minuutin lisäysväli)
  • Suurenna halkojen kokoa lämmityksen edetessä
  • Poista loppuhiillos ja tuhkat lopuksi
  • Anna kiukaan levätä n. 15 minuuttia ennen häkälöylyjen heittoa
  • Heitä häkälöylyt ja jätä kiuas lepäämään
  • Varaa lämmintä vettä löylyvedeksi
  • Rauhoitu ja nauti löylyistä

 

auringonlasku

 

Meditaatiosauna

 

Savusaunan hiljaisuudesta ja pitkään viipyilevistä kosteista löylyistä muodostuu meditaation kaltainen rauhoittumisen hetki. Arjen kiireet unohtuvat ja mieli lepää ilman turhia ajatuksia kuunnellen hiljaista ja lämmintä tunnelmaa mukavan tuoksun siivittäessä tunnelmaa.

Kiukaalle valellaan vettä tasaisesti ja odotellaan sen luovuttaman lämmön laskeutumista iholle. Lämpö tulee pehmeinä aaltoina ja löylyn kipakkuutta voi helposti säädellä veden määrällä.

 

New call-to-action

 

Katso kaikki blogit