Miten lämmität kotia tai valmistat ruokaa, jos sähköt katkeavat useiksi päiviksi? Tätä kysymystä on moni joutunut miettimään viimeisten vuosien aikana. Voimakkaat myrskyt ovat vaikuttaneet meidät, että ilmastonmuutosta tapahtuu jollain tapaa. Myös lumituhot katkovat sähköjä talouksilta jatkuvasti talviaikaan. Sähkönsaannin varmuus on heikentynyt juuri luonnonmullistusten vuoksi.

Sähkön uupuminen on katastrofi lähes jokaiseen talouteen, yhteiskunta pyörii sähköllä. Kun sähköt katkeavat koti pimenee, kaikki toiminnot pysähtyvät, talo viilenee hetkessä ja ruokaa ei voida laittaa sähköhellalla tai mikrossa.

 

Tilaa tästä ilmainen kotikäynti

 

Hiertopintainen Pieta varaa hyvin lämpöä

 

 

Riippumaton lämmitysmuoto

 

Monet omakotiasujat ovatkin heränneet siihen, että varaava tulisija on ainoa lämmitysmuoto, joka on sähköstä riippumaton. Uuni ja takka lämmittää varmasti kodin, vaikka sähköt olisivat poikki useamman vuorokauden. Sen merkitys on korvaamaton tällaisissa tilanteissa.

Pitkään kestävä lämmityksen puuttuminen kylmettää myös talon rakenteet, niin että lämpötilan nostaminen takaisin normaaliin voi viedä jopa useita päiviä. Ja jos talo pääsee kylmenemään, on siitä haittaa myös sähkölaitteille ja kalusteille.

 

Pitkään kestävä lämmityksen puuttuminen kylmettää myös talon rakenteet, niin että lämpötilan nostaminen takaisin normaaliin voi viedä jopa useita päiviä.

 

Kun ulkolämpötila on -20 astetta:

Puurakenteinen pientalo kylmenee 20 asteesta 15 asteeseen 12 tunnissa, 10 asteeseen 18 tunnissa ja nollaan 30 tunnissa.

Kivirakenteinen pientalo kylmenee 15 asteeseen 18 tunnissa, 10 asteeseen 30 tunnissa ja nollaan 2,5 vuorokaudessa.

Nykyaikaisia varaavia takkoja ei tarvitse lämmittää paljoa, jotta koti pysyy lämpimänä. Parilla sylillisellä halkoja tulisija tuottaa lämpöä paljon. Ja varaavuutensa ansiosta se pysyy myös kauan lämpimänä, varaava takka luovuttaa pikkuhiljaa lämpöä 24-36h ajan. Kun takkaa lämmitetään kerran päivässä se riittää.

 

Säästetään sähköä

 

Ja niinäkin aikoina, kun sähköt toimivat normaalisti pystyt varaavaa takkaa käyttämällä lämmönlähteenä säästämään sähköä huomattavasti. Mitä ahkerammin lämmität uunia, sitä enemmän säästät euroja. Kovilla pakkasilla lämmittäessä sähkölaskut tasaantuvat ja sähköyhtiöiden energiapiikit vähenevät.

Uudella, tehokkaalla varaavalla takalla on mahdollista tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Säästö lämmitysenergialaskussa voi olla merkittävä ja samalla takka parantaa energiaomavaraisuutta.

 

Uudella, tehokkaalla varaavalla takalla on mahdollista tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

 

Esimerkki: Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan (Sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 18 snt) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä n. 1 354 euroa. Jos pinokuutio maksaa n. 70 euroa, säästöä syntyy 934 euroa. (https://energiaa.pks.fi/nain-paljon-saastat-polttopuilla/)

 

Ruokaa uunin lämmössä

 

Huoltovarmuutta lisää myös ruoanlaittomahdollisuus. Varaavassa tulisijassa ruoanlaittaminen on helppoa ja tulee lähes sivutuotteena lämmitykselle. Uunin lämpö kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa, muulloinkin kun sähkökatkojen aikaan. Tällä ominaisuudella pystyy korvaamaan lähes kokonaan sähköllä toimivan uunin. Kaikki uuniruoat ja leivonnaiset pystyy valmistamaan samalla lailla varaavassa tulisijassa, kuin sähköuunissakin.

 

Kanapata valmistuu kätevästi Karelia -malliston takassa

 

Tulisija on perinteisesti ollut aina ruoanlaittaja, tulella on tehty ruokaa ihmisen alusta saakka. Joka torpassa on ollut aikoinaan tulisija ja siinä tehtiin kaikki leivonnaiset ja ruoat. Ekologisuus ja kotoilu -trendi on nostanut uudelleen tämän perinteisen ruonlaittotavan. On trendikästä tehdä ruokaa alusta loppuun ja pitkän kaavan mukaan. Tykätään hifistellä ja mitä omavaraisemmin, sitä parempi. Oma tulisija lisää tätä omavaraisuutta, ei olla riippuvaisia sähköstä tai maailman muista kriiseistä.

Jos haluat hyödyntää tulisijaa ruoanlaitossa, se onnistuu perinteisten leivinuunien ja vuolukivisten takkojen lisäksi myös keraamisilla tulisijoilla. Kaikissa keraamisissa tulisijoissa on myös mahdollista laittaa ruokaa.

 

 

 

 

 

 

Kaikilla Tulikiven varaavilla takoilla onnistuu kaikenlainen kokkaus. Takkojen mukana tulee ohjeet ja ritilä, minkä avulla takkakokkaus onnistuu helposti. Varaavan takan lämpö riittää vallan mainiosti vaikka pullien paistoon ja lämpö riittää useiksi tunneiksi oikean lihapadankin haudutukseen.

Takka mielletään usein vain tunnelmanluojana, mutta se on paljon muutakin kuin tuleen tuijottelua. Hyödyt puhuvat puolestaan ja kaikki nämä ominaisuudet tekevät varaavista tulisijoista oikeita kodin sydämiä, jotka antavat turvaa sekä luonnon että maailman kriiseissä. Ja onhan se yksi hienoimmista asioista saada kiireisen arjen keskellä koko perhe kokoontumaan ja pysähtymään takkatulen ympärille.

 

Tulikiven asiantuntijan ilmainen kotikäynti

 

Katso kaikki blogit