Saunan kiukaan lämpö rentouttaa, rauhoittaa, huoltaa ja antaa hengähdyshetken arjesta. Sauna on perisuomalainen perinne, joka ei mene pois muodista. Siellä vietetään aikaa yksin, sekä yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Sauna antaa käyttäjälleen sitä mitä hän sinä hetkenä kaipaa. Tulikivi on suunnitellut kiuasmalliston juuri näitä periaatteita ajatellen, lisäksi Avainlipputunnus muistuttaa kotimaisuudesta.

Kiuas on saunan sydän. Kiukaan täytyy olla miellyttävä silmälle ja tuoda käyttäjälleen mieluiset löylyt, lempeät tai jämäkät, juuri niin kuin saunoja itse haluaa. Saunanautinto on parhaimmillaan, kun saunan lämmitys on käyttäjälleen mukavaa ja mahdollisimman vaivatonta. Tulikiven kiukaissa on yhdistetty upea ulkonäkö monipuolisiin ominaisuuksiin ja tämä tekee niistä parhaan valinnan jokaiseen saunaan. Mutta yhtä suureen osaan tätä kokonaisuutta kuuluu valita oikean kokoinen ja mallinen kiuas. Olipa kyseessä uuden saunan rakennus tai vanhan kiukaan vaihto, valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia, jotta kiuas antaa parhaat löylyt.

Lataa tästä saunaesite

 

 

Tulikiven kiuas on myös kaunis sisustuselementti.

 

 

Kiukaan tehon valinta on tärkeää

 

Saunanautinto on taattu, kun muistaa muutaman tärkeän asian saunan suunnittelussa. Ensimmäinen askel kohti kiukaan valintaa on saunan koko. Saunan tilavuuden mukaan pystytään valitsemaan oikean tehoinen kiuas. Tilavuus lasketaan kertomalla saunahuoneen korkeus pituudella ja leveydellä, näin saadaan tilavuus eli m3. Tulikiven kiukaissa, niin puu- että sähkökiukaissa, tämä on merkitty hyvin selkeästi ja valinnasta on näin ollen tehty helppoa. Tietoihin on myös merkitty aina saunan minimi- ja maksimikoko.

 

Ensimmäinen askel kohti kiukaan valintaa on saunan koko.

 

Saunahuoneista luodaan nykyään upeita spa-henkisiä arjen pysähdyspaikkoja ja vaihtoehtoja tottakai riittää, saunastahan täytyy tulla täydellisesti omaa silmää miellyttävä paikka. Lasi on pintamateriaalina suosittua, koska se tuo saunaan kaivattua avaruutta ja valoisuutta. Palomuureissa tai seinissä voidaan käyttää upeita luonnonkivisiä tai keraamisia laattoja, jotka sointuvat kauniisti kiukaaseen ja saunan muuhun tunnelmaan. Nämä pintamateriaalit lisäävät energian kulutusta ja ne tulisi ottaa huomioon myös kiukaan valinnassa.

Eristämättömät pinnat, kuten lasi, kivi ja kaakeli, lisäävät kiukaan tehon tarvetta. Laattapinnan alle tulisi laittaa mahdollisuuksien mukaan eristys foliokalvolla, niin kylmän pinnan vaikutus on vähäisempää. Täytyy kuitenkin muistaa, että käytössä olevaa hormia ei saa eristää. Saunan pintamateriaali kannattaa kertoa myyjälle jo saunan kiuasta suunniteltaessa, näin päästään parhaimpaan lopputulokseen.

 

Saunan pintamateriaali kannattaa kertoa myyjälle jo saunan kiuasta suunniteltaessa, näin päästään parhaimpaan lopputulokseen.

 

Yksinkertainen laskukaava kiukaan tehon laskentaan:

2,5 x 2 metrin kokoinen sauna, jonka korkeus on 2,3 metriä ja jossa on 3 m² lasipintaa:
2,5 x 2 x 2,3 = saunan todellinen tilavuus 11,5 m³.
Tähän lisätään lasipinnan vaikutus 3 m² x 1,2 = 3,6 m³.
Kiukaan tehon valinnassa huomioidaan: 11,5 + 3,6 = 15,1 m³ tilavuus.


Saunan todellinen tilavuus määrää aina kiukaan maksimitehon. Todelliselta tilavuudeltaan 11,5 m³ saunaan sopisi joko 9 kW kiuas (8–13 m³) tai 10,5 kW kiuas (9–15 m³). Lasipinnan vuoksi parempi vaihtoehto on tässä tapauksessa 10,5 kW kiuas. Ilman lasipintaa saunaan riittäisi 9 kW kiuas. Tarkastaja voi vaihdattaa tilaan nähden liian tehokkaan kiukaan.

 

Katso lisää ohjeistuksia täältä

 

Tulikiven Riite integroituna lauteeseen.

 

 

Pieni, mutta hyvin tärkeä asia

 

Ilmanvaihdolla on suuri merkitys saunassa, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana ja kiinnittää siihen erityistä huomiota. Sillä taataan, että kiuas toimii oikein ja saunassa on raikas ilma nauttia löylyistä. Sähkölämmitteisissä saunoissa raitisilmaventtiili pitäisi sijoittaa mahdollisuuksien mukaan kiuaskivien yläpuolelle, mutta kuitenkin riittävän etäälle termostaatista tai lämpöanturista. Kun taas poistoilma tulisi johdattaa pois lauteiden alta kiukaan vastapäätä. Näin taataan oikea tulo- ja poistoilman sekoitussuhde ja lämpö jakautuu miellyttävän tasaisesti. Mikäli kiuas asennetaan seinän viereen, tuloilmaventtiilin ihanteellisin paikka on 120 cm lattiasta kiukaan takana, näin raitisilma sekoittuu tehokkaasti kiukaasta nousevaan lämpimään ilmaan. Tärkeää olisi myös huomioida, että lauteiden yläpuolelle asennettu tuuletuspoistoventtiili tulisi olla käytön aikana suljettu.

Puusaunassa ilmanvaihto toimii eri lailla, koska kiuas kuluttaa paljon ilmaa palaessaan. Yleensä korvausilma johdetaan alas kiukaan viereen. Jos puukiuas vaihdetaan sähkökiukaaseen tai toisinpäin, tulee ilmanvaihto aina tarkistaa.

 

Ilmanvaihdolla on suuri merkitys saunassa, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana ja kiinnittää siihen erityistä huomiota.

 

 

Harmoninen kokonaisuus auttaa rauhoittumaan

 

Kiukaan tulee miellyttää silmää. Se on yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun aloitetaan suunnittelemaan saunahuonetta. Saunahuoneen harmonisuus tekee siitä juuri sellaisen, millä saadaan oikeanlainen tunnelma saunomiseen. Tulikiven kiukaiden luonnonmukaiset sävyt sopivat hyvin nykypäivän ekologiseen ajattelutapaan. Niitä on helppo yhdistää muihin pintamateriaaleihin, oikeastaan ihan mihin sävyyn vaan, niin lauteissa kuin seinissäkin. Luonto on tärkeä osa suomalaista ajattelutapaa, sitä arvostetaan ja se antaa mielenrauhaa. Vuolukiven harmaus on hyvin rauhoittava sävy, mikä sopii myös saunaan. Vuolukivisissä kiukaissa on käytetty eri pintakäsittelyitä hyödyksi, jolloin sävyt vaihtelevat vaaleasta tummaan harmaaseen. Vaihtoehtoina ovat myös vaaleat ja valkoiset sävyt jokaiseen makuun löytyy jotakin.

Tulikiven kiuasmallistoon pääset tutustumaan tästä.

 

Tulikiven kiukaiden luonnonmukaiset pinnat sopivat hyvin nykypäivän ekologiseen ajattelutapaan.

 

Tulikiven kiukaat sallivat luovuuden kiukaan ja lauteiden sijoittelussa. Kiukaat eivät pintakuumene juuri lainkaan, joten sijoittelu on helppoa, kun suojaetäisyyksien ei tarvitse olla suuria. Ne voidaan helposti integroida lauteisiin, jolloin saunasta tulee näin toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Kun kiukaan pinta ei kuumene, se tarkoittaa, että se on myös hyvin turvallinen. Suojakaiteita ei tarvita ympärille. Turvallisuus on suuri tekijä valinnassa, esimerkiksi lapsiperheille sillä on hyvin suuri merkitys. Lapset pystyvät huolettomasti nauttimaan saunan lämmöstä vanhempien seurassa ja vanhemmatkin pystyvät samalla rauhoittumaan saunahetkeen.

 

Muistilista oikean kiukaan valintaan:

 

  • Täydellisestä saunasta unelmoiminen.
  • Saunahuoneen koon laskeminen.
  • Oikean tehoisen kiukaan valinta.
  • Kiukaan sijoittelun suunnitteleminen.
  • Halutaanko kiuas seinälle, lattialle vai integroidaanko lauteeseen.
  • Saunahuoneen sävymaailman päättäminen.
  • Kiukaan sävy: haluatko valkoisen, vaalean, harmaan vai tumman, vuolukivi taipuu moneen.
  • Yhteyden ottaminen myyjään: suunnitelmasta kannattaa keskustella jo suunnitteluvaiheessa myyjän kanssa.

Tulikivi Sauna Kiukaat

 

Katso kaikki blogit