Saunominen on suomalainen perinne ja jokaisella meillä on sille oma merkityksensä. Erityisesti puukiukaassa on oma viehätyksensä, saunan lämmitys on jo omanlainen rituaali lämmittäjälleen. Kesäisin lämmitys saattaa olla hyvinkin nopeaa, jo yhdellä pesällisellä pääsee saunan lempeisiin löylyihin. Jotta sauna lämpiäisi nopeasti ja kiuas toimisi oikein, tulee kiuasta huoltaa hyvin. Kuinka sitten puukiuas tulee huoltaa ja miten usein?

Saunojan tulee siis muistaa huoltaa puukiuasta säännöllisesti ja tarkistaa muutama asia kiukaasta aika ajoin. Näillä vinkeillä pidennät vaivatta kiukaan ikää ja löylyt pysyvät tasalaatuisina ja miellyttävinä pitkään. Mitä innokkaampi saunoja, sitä useammin huoltotoimenpiteitä tulisi muistaa tehdä. Jos sauna lämpiää kerran viikossa, riittää kun tarkistaa nämä kerran vuodessa. Ja ahkerampi löylyttelijä tietenkin useammin.

 

Lataa tästä saunaesite

Upea hirsisauna

 

 

 

Tuhkien tyhjennys

 

Tuhkien tyhjennys kuuluu puukiukaan useimmin tehtäviin huoltotoimenpiteisiin. Kiuas ottaa paloilman tuhkalaatikon kautta ja jotta kiuas polttaisi puut tehokkaasti hyödyntäen kaiken lämmön, tulisi tuhkat tyhjentää ennen jokaista käyttökertaa. Kun puut ovat palaneet, tuhka tippuu arinan läpi tuhkalaatikkoon. Jos tuhkalaatikko pääsee täyttymään, palaminen ei saa tarvittavaa happea ja puut palavat kituen. Lisäksi säännöllinen tuhkien tyhjennys säästää arinaa.

 

Kiuas ottaa paloilman tuhkalaatikon kautta ja jotta kiuas polttaa puut tehokkaasti hyödyntäen kaiken lämmön, tulisi tuhkat tyhjentää ennen jokaista käyttökertaa.

 

 

Tuhka on luonnon omaa ainesta ja sen voi tyhjentää vaikka pensaan juurelle. Se toimii hyvänä lannoitteena. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, kuuluu tuhka lajitella sekajätteeseen. Tyhjennyksen yhteydessä tulee muistaa olla huolellinen, ettei mukana ole yhtään kuumaa tai lämmintä hiilen palasta, tuhkan täytyy olla täysin jäähtynyttä ennen kuin sen voi laittaa jäteastiaan.

 

 

 

Kiuaskivien tarkistaminen

 

Kiuaskivet tulisi vaihtaa vuoden tai kahden välein, riippuen miten usein kiuasta lämmitetään. Mitä useammin saunotaan, sitä useammin kiuaskivet kannattaa vaihtaa. Ajan kanssa kivet alkavat murentua, murentumisen seurauksena kiuaskivistä voi tippua palasia kiukaan kivitilan pohjalle tukkien ilmanoton ja samalla ne myös haprastuttavat metalliosia. Kiuaskiviä vaihdettaessa on hyvä tehdä samalla kiukaan kivitilan tarkistus reikien tai muiden vikojen osalta.

 

Kun kivet on poistettu kivitilasta, tulee se huolellisesti puhdistaa kaikesta murskeesta ja muusta liasta. Tämän jälkeen uudet kivet voi latoa kivitilaan väljästi, niin että ilma pääsee hyvin kiertämään kivien välistä.

 

Uusien kiuaskivien valinnassa on nykyään valinnanvaraa ja niitä löytyy myös esimerkiksi sisustukseen sopivina valkoisina kivinä. Valkoiset kiuaskivet ovat tarkoitettu vain kiukaan päälle koristeeksi, alla täytyy olla tavallisia kiuaskiviä. Kiuaskiven tärkeimpiä ominaisuuksia on kuitenkin lämmönkestävyys. Jokainen kiuaskivi hapertuu lämmönvaikutuksesta, mutta mitä kestävämpi kivi on, niin sitä pidempään se kestää käytössä.

Tulikiven kiuaskivivalikoiman näet täältä.

 

Jokainen kiuaskivi hapertuu lämmönvaikutuksesta, mutta mitä kestävämpi kivi on, niin sitä pidempään se kestää käytössä.

 

Aina kiuaskivet eivät näytä kaipaavan vaihtoa, mutta silti ne kannattaa tarkistaa kuitenkin pohjaa myöten. Jos kiuaskivet ovat silmämääräisesti hyväkuntoisia ja eivät ole vaihtaneet väriä, kannattaa kivet kuitenkin nostaa pois, ja latoa muutaman kerran vuodessa uudelleen kiukaaseen. Samalla kannattaa poistaa lohkeilleet ja huonokuntoiset kivet. Kiuaskivet saattavat painua käytössä kasaan ja uudelleen asettelulla taataan hyvä ilmankierto. Löylyt pysyvät näin ilmavina ja kosteina.

Tulikivi Hile on vuolukivikuorinen puukiuas

 

 

 

hyvä polttopuu

 

Kiukaassa kannattaa polttaa vain kuivaa klapia, kostean puun polttaminen vie kiukaasta tehoja kosteuden haihduttamiseen ja näin sauna ei lämpene yhtä tehokkaasti. Rakennusjätettä, lautoja tai muita roskia ei tulisi lainkaan polttaa kiukaassa. Ne nostavat nopeasti palamislämpötilaa ja saattavat rikkoa kiukaan. Kostean puun tai rakennusjätteen polttaminen nostavat myös päästöjen määrää huomattavasti.

 

Puukiukaassa kannattaa polttaa sekapuuta, näin kiuas ja hormi pysyy parhaiten puhtaana. Koivua ylistetään paljon polttopuuna, mutta pelkkää koivua poltettaessa saunan hormi nokeentuu nopeammin. Myöskään pelkkää kuusipuun polttoa tulisi välttää, pesä voi pihkaantua.

 

Puukiukaassa kannattaa polttaa sekapuuta, näin kiuas ja hormi pysyy parhaiten puhtaana.

 

 

Kuiva sekapuu palaa hyvin

 

 

Loppukuivauksen tärkeys

 

Kun sauna on lämmitetty ja kaikki saunojat ovat saunoneet, täytyy muistaa tehdä saunan loppukuivaus. Saunomisen yhteydessä saunahuone lauteineen kostuu löylyvedestä ja höyrystä. Jotta rakenteet säilyisivät hyvänä pitkään, tulee muistaa huolellinen kuivatus. Paras keino kuivatukseen on lisätä saunomisen jälkeen pari klapia kiukaaseen, näin kiuas itse kuivattaa saunahuoneen ja sinne jää raikas ilma seuraavaa saunomiskertaa varten.

 

 

Säännöllinen nuohous

 

Jotta veto pysyy saunan kiukaassa hyvänä, tulee hormi nuohota säännöllisesti. Nuohous pienentää myös paloturvallisuusriskiä, nokipaloa ei synny säännöllisesti nuohotussa hormissa. Nuohoukselle on omat säännöksensä määritelty, kesämökillä riittää, kun nuohooja käy kolmen vuoden välein. Mutta jos saunaa käytetään ympäri vuoden, kannattaa nuohous tehdä vuosittain, ihan paloturvallisuuden vuoksi. Samalla nuohooja tarkistaa hormin kunnon ja kertoo asiakkaalle, onko jotain korjattavaa tai huomautettavaa.

 

Näillä vinkeillä puukiuas toimii oikein ja saunominen on turvallista. Mutta kaikkein tärkein kuitenkin on rauhoittua itse saunan lämpöön ja nauttia löylyistä ajan kanssa. Näin saunomisesta saa kaiken irti, se puhdistaa ja rentouttaa. Tekee hyvää mielelle ja keholle.

Tutustu kiukaisiin täältä. 

 

Tulikivi Sauna Kiukaat

 

Katso kaikki blogit