Mökkisaunan lämmitys on hauskaa puuhaa ja saunominen kuuluu perinteisiin mökkihommiin. Päivät tulee touhuiltua ulkona ja jossain vaiheessa alkaa saunan lämmitys. Pehmeissä löylyissä mökkitouhujen jälkeen puhdistuu sekä koko keho, että mieli. Kiukaan lempeä sihahdus ja ehkä pulahdus myös vilpoisaan järviveteen palauttaa ja puhdistaa.

Jotta saunominen olisi miellyttävää, tulee myös saunan kiukaan toimia moitteetta. Kiuas, joka on palvellut pitkään, voi alkaa menettää tehoaan ja aika on tehnyt tehtävänsä myös rungon suhteen. Muuten sauna voi olla vielä hyvinkin toimiva ja muuta remonttia ei ehkä tarvita, mutta kiuas alkaa olla tiensä päässä. Löylyt voivat muuttua valjuiksi, kiuas tuprauttaa savua saunaan ja ruostumista on havaittavissa.

 

Lataa tästä saunaesite

 

Vanhan ajan hirsisauna

 

 

MUUTAMA HUOMIO KIUKAAN UUSIMISESTA

 

Uusi kiuas polttaa puut sopivaan tahtiin ja sauna lämpenee joutuisasti. Tämä ominaisuus heikkenee, kun kiuasta on käytetty paljon, yksinkertaisesti tehot eivät riitä enää lämmittämiseen ja kiuas ei toimi niin kuin pitäisi.

Ensimmäisenä kiukaan loppuunpalamisen huomaa siis heikoista löylyistä, enää saunanautinto ei ole samanlaista kuin se voisi olla uuden kiukaan kanssa. Vettä heitettäessä kiuas ei ehkä sihahda niin kuin pitäisi, tilaan ei tule höyryä ja lämpö karkaa harakoille. Sauna voi jäädä viileäksi ja lämmin ilmakaan ei tunnu tulevan jaloille saakka. Jos näin on, niin jotain on pielessä.

 

 

Vettä heitettäessä kiuas ei ehkä sihahda niin kuin pitäisi, tilaan ei tule höyryä ja lämpö karkaa harakoille.

 

 

Vanhanaikaisissa puukiukaissa poltetaan yleensä nopealla tahdilla polttopuuta, ja koska se on suoravetoinen, puut palavat yleensä hyvin äkkiä. Tämä tekee myös sen, että kiuas palaa ajan saatossa puhki, se alkaa näkyä kiukaan kyljissä, pohjassa ja kivitilassa. 

Tulikiven tuoteasiantuntija Esa Mutasen mukaan on olemassa muutamia huomioita, joista huomaa, että kiuas pitäisi vaihtaa. -Lähtökohtaisesti kiuas pitää vaihtaa, jos siinä on reikä. Puhkipalanutta kiuasta ei juurikaan kannata korjata. Myös silloin, jos saunassa ei saa kunnon löylyjä, kiukaassa voi olla huomaamaton reikä. Kiuas voi silloin vetää liian tehokkaasti, jolloin lämpö ei jää saunaan, vaan menee hormeista ulos. Kiukaassa oleva reikä voi myös huonontaa vetoa ja myös saunatilaan voi päästä kiukaan rakenteista savua, kertoo Esa.

Puhkipalaminen on siis riski, saunatilaan voi päästä savua ja häkää jo lämmitysaikana. Saunassa pitäisi olla raikas ja tuoksuton ilma ja veto pitäisi olla niin hyvä, ettei kiuas tuprauttele savua, kun on puun lisäyksen vuoro.

Maalipinnassa voi näkyä kupruilua ja maali saattaa hilseillä. Ruoste on myös hyvin yleistä. Löylyveden mukana voi tulla irronnutta maalia tai muuta korroosiosta johtuvaa likaa. -Tavallisissa metallipintaisissa kiukaissa myös pinnat menevät vuosien saatossa huonoon kuntoon. Ne ruostuvat ja vääntyilevät ja kiukaan sisäosien eläessä niiden pintalämpötilat voivat olla huomattavankin kuumia, lisää Esa.

 

 

Vuolukiven ominaisuudet sopivat kiukaaseen

 

Harmaa ja ajaton vuolukivi sopii jokaiseen saunaan kauniisti. Vuolukiven pintakäsittelyllä saadaan vuolukivestä joko vaaleampaa tai oikein tummaa. Vuolukivinen kiuas on moderni ja erottuu kilpailijoista ainutlaatuisen ulkonäkönsä takia. –Puukiuas on saunan keskipiste, kiukaan linjat ja tulen näkyvyys ovat tärkeitä asiakkaille. Tulikiven puukiuas on kuin tulisija saunassa, suuren lasiluukun ansiosta. Tuli näkyy ja valaisee koko saunaa, kertoo Mutanen.  

Tutustu tästä kiukaiden eri pintakäsittelyvaihtoehtoihin ja tästä erilaisiin kiukaisiin.

 

Tulikivi Hile uritetulla pinnalla

 

–Puukiuas on saunan keskipiste, kiukaan linjat ja tulen näkyvyys ovat tärkeitä asiakkaille. Tulikiven puukiuas on kuin tulisija saunassa, suuren lasiluukun ansiosta. Tuli näkyy ja valaisee koko saunaa, kertoo Mutanen.  

 

 

Vuolukiven lämmönvarauskyky sopii mainiosti kiukaaseen, kiukaan vuolukivipinta kuivattaa kätevästi saunan saunomisen jälkeen. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, ettei kiukaan pinta kuumene tulikuumaksi vuolukiviverhoilun vuoksi ja se on turvallisempi kuin teräskuorinen kiuas. Tämä ominaisuus on hyvin tärkeä etenkin lapsiperheille, ei tarvitse pelätä, että sattuisi vahinkoja. Näin myös suojaetäisyydet pysyvät pieninä ja kiuas on helppo sijoittaa saunaan. Tulikiven puukiukaan erityiset säteilysuojapellit suojaavat ympäröivää tilaa niin, ettei saunahuoneeseen tarvita lainkaan saunaa rumentavia palosuojalevyjä.  -Tulikiven kiukaan vakiona tuleva eristetty säteilysuoja suojaa myös lattiarakenteita lämpövaurioilta. Lisäksi säätöjalat ja luukun vaihdettava kätisyys tekevät asennuksesta helppoa, lisää Esa.

Yksi asia mitä moni arvostaa paljon, on tuotteen kotimaisuus. Tulikiven kiukaat ovat kotimaista tuotantoa, ne tehdään Pohjois-Karjalasta louhitusta vuolukivestä ja kasataan Tulikiven Heinäveden tehtaalla käyttövalmiiksi. Tuotteille on myönnetty avainlippu kotimaisuuden merkiksi.

 

 

KIUKAAN KOKO JA TEHo

 

Moni ei ajattele, että vääränlainen kiuas voi heikentää myös löylyjä ja tähän Esa pyytää erityisesti kiinnittämään huomiota. - Vanha kiuas voi olla myös tilaan nähden väärän kokoinen tai tehoinen. Tällöin kiukaan teho ei riitä kunnolla saunatilan lämmittämiseen, tuumii Esa. Kiukaan vaihtoa tai uuden kiukaan ostoa suunniteltaessa kannattaa käydä Tulikivi-studiossa juttelemassa ammattitaitoisen myyjän kanssa. Parhaimman tuloksen ja parhaimmat löylyt saavutetaan asiantuntijan avustuksella.

 

 

- Vanha kiuas voi olla myös tilaan nähden väärän kokoinen tai tehoinen. Tällöin kiukaan teho ei riitä kunnolla saunatilan lämmittämiseen, tuumii Esa.

 

 

-Tulikiven puukiukaan voi asentaa lähes kaiken tyyppisiin saunoihin, joissa on olemassa tai tulee hormi. Ja joihin kiuas mitoiltaan mahtuu. Ennen valitsemista ja asentamista tulee huomioida kiukaan soveltuvuus tilaan lämmitystehon kautta. Esimerkiksi Tulikiven puulämmitteisten kiukaiden teho on 20 kW, ja ne sopivat tilavuudeltaan 8–20 m³ saunoihin, tietää Esa kertoa.

Toinen mihin Esan mielestä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota on ilmanvaihto. Yleensä kiukaan vaihdon yhteydessä tätä myös kannattaa tarkastella. Mitä parempi saunan ilmanvaihto on, sen pitempään saunassa viihtyy.  Kiukaan korvausilma johdetaan puusaunoissa yleensä alas kiukaan viereen. Kiuas kuluttaa palaessaan paljon ilmaa, joten poistoilmanvaihdon tarve on pienempi kuin sähkösaunassa. Lisäksi kannattaa muistaa, että uudet kiukaat ovat palamistekniikaltaan paljon ympäristöystävällisempiä, kuin vanhemmat kiukaat.

Lue lisää oikean kiukaan valinnasta blogistamme.

 

Näin helposti se käy:

 

 

Kiukaan vaihtoa kannattaa harkita varsinkin jos:

 

  • Sauna ei lämpene yhtä tehokkaasti kuin ennen
  • Puut palavat huonosti
  • Kiukaan pohja on palanut puhki
  • Kiukaan pinnoissa on näkyvää ruostetta
  • Saunaan halutaan uutta ilmettä

 

Lähimmät studiot löydät täältä

 

Tulikivi Sauna Kiukaat

 

Katso kaikki blogit